Sursa imagine: hotnews.md

Jurnal TV protestează

Declarație a conducerii și colectivului postului de televiziune JURNAL TV, în atenția Uniunii Europene, a Consiliului Europei și a Ambasadelor străine, acreditate în Republica Moldova

Acum câteva zile am aflat cu stupoare despre faptul că finanțatorul postului nostru de televiziune, domnul Victor Țopa, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru o faptă nedovedită și nesăvârșită, fără a avea parte de un proces echitabil, în condițiile legii și ale statului de drept.

Condamnarea pe furiș, fără citarea avocatului ales, în chiar preziua în care urma să fie demis procurorul general al Republicii Moldova, denotă faptul că cel care este comanditarul acestei execuții în stil stalinist s-a grăbit să-și realizeze planul diabolic fără a putea fi oprit de instituțiile, din păcate, captive ale statului.

Opinia publică este la curent cu faptul că această execuție a fost pusă la cale de beneficiarul atacurilor de tip raider, produse în 2010 și în vara acestui an, actualul vicepreședinte al Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, imediat ce a fost deconspirat de către Victor Țopa și alți acționari devalizați peste noapte, iar primele măsuri represive față de Victor și Vladimir Morari, petenți la CEDO, au fost inițiate și amplificate imediat după ieșirea publică a acestora cu dezvăluiri despre organizatorii atacurilor raider fără precedent.

Trebuie să facem precizarea că acest caz nu este unul singular. Personajul cu mai multe identități s-a aflat în spatele unor arestări de mare rezonanță socială, folosind instituțiile statului și în perioada fostei guvernări. În această ordine de idei, exemplificăm cu arestarea în anul 2005 a lui Victor Ţurcanu, preşedintele de atunci al „Victoriabank”, împreună cu avocatul său. De asemenea, conform propriilor declarații, a fost arestat la comanda lui Plahotniuc și ex directorul combinatului de panificație „Franzeluța”, Spiridon Danilescu.

Este strigător la cer faptul că respectiva condamnare s-a produs pe baza unor declarații depuse de una dintre familile-victime de odinioară ale lui Plahotniuc. În urma investigațiilor efectuate de Jurnal TV, a denunțărilor publice făcute chiar de membrul acestei familii, Victor Țurcanu, s-a stabilit ca „pătimita” Proidisvet este cumnata acestuia, Artemenco - ginerele lui Proidisvet, iar Valentina Țurcanu este sora lui Proidisvet și soția lui Țurcanu.

Iată cum, peste ani, arestată la comanda lui Plahotniuc, victima se transformă în sluga propriului călău.

În mod firesc, declarația noastră urma să fie adresată instituțiilor abilitate ale statului pentru a curma fărădelegea săvârșită de gruparea politico-mafiotă în cauză. În calitatea noastra de jurnaliști și de cetățeni ai acestei țări declarăm că nu avem niciun pic de încredere în instituțiile ce constituie puterea judecătorească, fie că e vorba de instanțe, fie că ne referim la Pocuratura Generală, CCCEC sau Ministerul de Interne. Practic, la aceasta oră, este imposibil să identifici o instituție a statului care să nu fie considerată coruptă și captivă și care să nu se afle la cheremul grupării politico-mafiote nominalizate.

Pornind de la condamnarea ilegala a lui Victor Țopa, considerăm de datoria noastră să atragem atenția instituțiilor internaționale asupra faptului că Republica Moldova s-a transformat într-un stat captiv, politico-mafiot, în care înfloresc corupția și criminalitatea, în care siguranța cetățeanului a devenit o iluzie.

În aceste condiții, solicităm instituțiilor în chestiune să intervină cu toată seriozitatea în vederea determinării clasei politice la demararea unor reforme instituționale majore în domeniul justiției, astfel încât să fie oprită orice ingerință a politicului în actul de justiție.

În ceea ce priveşte libertatea de expresie, noi, jurnaliștii de la Jurnal TV, nu ne-am simţit nicăieri mai liberi decât aici, în ce privește exercitarea meseriei. Și fiindcă dl Victor Țopa este cunoscut ca unul dintre finanțatorii postului nostru, ne dăm perfect de bine seama de ce Plahotniuc loveşte tocmai în el. Inclusiv pentru a ne închide gura, inclusiv pentru a pune pe butuci o instituție importantă de presă, care stă de strajă la înfăptuirea actului democratic în Republica Moldova.

Împreună cu Victor Țopa, datorită eforturilor sale manageriale, postul nostru de televiziune a susținut cu toată plenitudinea schimbarea politică survenită în urma acțiunilor din 7 aprilie 2009, așteptând ca noii guvernanți să depună eforturi susținute în vederea integrării europene a Republicii Moldova. Din păcate, așteptările noastre, ale societății, în general, au fost reduse la dezamăgire. Criminalitatea, corupția, reglările de conturi de tip mafiot, violarea proprietății private, creșterea prețurilor, pauperizarea populației, stagnarea reformelor, toate acestea au devenit o realitate care nu mai poate fi tolerată.

În aceste condiții, conștienți de faptul că firava democrație din Republica Moldova este într-o mare primejdie, vă rugăm să condiționați sprijinul financiar acordat țării noastre în funcție de rezultatele concrete obținute în reformarea justiției, a altor instituții fundamentale ale statului de drept, astfel încât sprijinul european și internațional să nu se transforme într-o sursă de creditare a profitoarei grupări politico-mafiote.

Cerem, de asemenea, cu toată convingerea, anularea actului judecătoresc abuziv și rușinos de condamnare a lui Victor Țopa, precum și elucidarea temeinică a atacurilor de tip raider, inclusiv tragerea la răspundere a făptuitorilor și a beneficiarului final al acestora.

Postul nostru de televiziune va monitoriza cu atenție sporită derularea evenimentelor legate de acest caz ieșit din comun și face apel către mass-media naționala și internațională, către societatea civilă și oamenii de bună credință, să se solidarizeze cu actuala declarație.

Autor: Jurnal TV
Sursa: jurnal.md
24.10.2011 Media
7603
0

Comentarii 6

 • Andrei Contra:

  Ce Dovezi mai au nevoie. Topa este un criminal. Iar Jurnal TV este canalul prin care Autointitulata retea (anti) mafiotica isi promoveaza capii retelei.
  Jurnal a aratat inca de anul trecut ca nu tine cont de principiile deontologice si ca protejeaza afacerile murdare ale Topilor si Filat. Nu m-as mira daca acestia joaca in tandem si cu Voronin.

  24.10.2011 09:38
 • Vasile Sulă:

  Jurnal TV e cel mai tare.

  24.10.2011 09:49
 • Ghita Moldovanu:

  Andrei, cred ca ai o imaginatie foarte bogata.

  24.10.2011 09:50
 • Andrei Contra:

  Cred ca nu ai ce face de ma comentezi pe mine. Daca observi doar tu (un om cu 2 nick-uri) ma comenteaza pe mine. Nuì pe asta. Las`ca vom sta intr-o zi la bere dle Ghita Sula. si vorbim pe sleau despre situatia politica din tara.

  24.10.2011 10:04
 • Ghita Moldovanu:

  Andrei, tu n-ai facut decit sa confirmi ca ai o imaginatie bogata.

  24.10.2011 10:13
 • Vasiliţa Roşca:

  Andrei are dreptate, Jurnal TV nu a demosntrat nimic altceva decit că este un instrument de manipulare in miinile murdare ale țochilor.

  24.10.2011 10:35