Sursa imagine: tribuna.md

Contrar voinţei proprii, liderii AIE sunt porniţi să aleagă preşedintele, analist

Toţi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) nu prea au dorit până acum să aleagă preşedintele ţării, însă sperietoarea alegerilor anticipate îi impune să procedeze contrar voinţei proprii. Până la acest moment, Marian Lupu a preferat să continue acest concurs cu ideea că va reuşi să ocupe el funcţia de şef al statului, Mihai Ghimpu l-ar fi susţinut, iar lui Vlad Filat nu i-a surâs deloc să-l vadă pe Lupu preşedinte. Acest punct de vedere l-a expus pentru Info-Prim Neo analistul politic Viorel Cibotaru.

„Au existat cel puţin 3 cauze de ce alegerea preşedintelui nu a dat rezultate. Însă mereu există această sperietoare – alegerile anticipate. Astfel, acum, ei vor încerca să iasă cu cât mai mult câştig dintr-o situaţie care nu le prea place”, a menţionat Viorel Cibotaru.

Analistul politic susţine că ceea ce s-a întâmplat în Parlament în prima şedinţă din sesiunea primăvară-vară, şi anume că nu a fost acceptată data pentru alegerea şefului statului, este o întâmplare minoră. „Contează de fapt decizia esenţială de bază: toate formaţiunile din alianţă, plus grupul lui Igor Dodon, plus Mihai Godea doresc să voteze un preşedinte. Probabil, decizia lui Ghimpu este dictată de faptul că mai doreşte aranjarea unor detalii subnţelese din cuvântul pronunţat de unul dintre liderii alianţei care a spus că se discută un oarecare bonus pentru Ghimpu”, a remarcat Cibotaru.

Totodată, analistul declară că astăzi nu există un set de criterii în care s-ar încadra un candidat la preşedenţie şi care ar conveni tuturor părţilor, sau invers, nu există o candidatură care ar fi fost ajustată după toate cerinţele parlamentarilor.

„Deputaţii au două posibilităţi de a stabili candidaturile: fie numesc criteriile care şi le doresc şi caută persoanele care se potrivesc, fie propun mai multe candidaturi şi mai apoi analizează calităţile acestora. Bănuiesc că pentru Ghimpu nu este clar ce fel de abordare va fi: i se va propune o candidatură pe care va trebui să o înghită, sau i se va propune o listă de criterii la care va trebui să înainteze şi el un candidat”, a menţionat Viorel Cibotaru.

Analistul subliniază că politicienii moldoveni au demonstrat că ştiu a planifica ceva, dar şi că pot să se ajusteze în dependenţă de situaţie.

Joi, 16 februarie, în şedinţa plenară a Parlamentului, preşedintele interimar, Marian Lupu, a propus fixarea alegerilor prezidenţiale pentru 15 martie. Deputaţii Partidului Liberal au cerut revenirea la această problemă pentru o săptămână şi au părăsit sala. Din lipsă de cvorum, data alegerilor prezidenţiale nu a putut fi stabilită.

Autor: Info-Prim Neo
17.02.2012 Opinii
4176
0

Comentarii 7

 • niku:

  ANTI FILAT !

  Viorel Cibotaru, acet om cu mutra de xxxx. El este un analist Filatelist. Este mereu prezent doar la Publika pentru a descredida in mod special pe Marian Lupu si echipa PDM. Daca Lupu nu propunea o data, era rau, daca a propus, la fel este rau... Care ar fi trebuit sa fie pozitia domnului Lupu ?

  Analistii astia lui Filat trebuie scuipati in ochi cind sa-i vedem. Manipulea opinia publica ! Rusine Cibotari !

  17.02.2012 14:26
 • Leonid Garcea:

  PRO-MARIAN LUPU!!! Viorel Cibutaru ca si alti nalisti din R.Moldova este unul vindut care face, daca se poate de spus propaganda politica in favoare unei formatiuni politice (ma refere la Pldm), nu este un secret acest lucru. Cum nu ai da la dinsul intotdeauna este vinovat Marian Lupu.

  17.02.2012 14:32
 • Obiectiv:

  Da ce bre, Lupu asta al vostru este asa de sensibil ca o fecioara la orice vorba?

  17.02.2012 18:11
 • vlad capraru:

  Contrar vointei proprii (ai lui Filat, se impune a spune) liderii AIE sunt porniti sa aleaga presedintele. Pentru PD cel putin alegerea sefului statului este un obiectiv concret.

  17.02.2012 19:43
 • mihai@td:

  "Pentru PD cel putin alegerea sefului statului este un obiectiv concret."
  Cu conditia ca acest sef sa fie M.Lupu,nu-i asa?

  19.02.2012 12:25
 • eugen:

  PROE AIE ---PRO PDM !!! cind vezi ce spun acesti analispi asa zisi pai mai bine ar tacea...nimic concret...vorbe in vint...pai da pina acum Partidul Democrat ce a facut? oare nu este singurul partid care a muncit pentru ca sa rezolve problema crizei politice? E clar ca buna ziua ca Filat nu a dorit niciodata ca presedintele sa fie ales deoarece asa se primeste ca pina ce el e "glavnii " in tara... dar in reaitate doar PDM cu liderii sai ca Vlad Plohotniuc, Marian Lupu si Dumitru Diacov sunt cei ce au facut orice premisa ca presedintele sa fie ales.

  21.02.2012 10:08
 • polrbhjwin:

  dwvS8T <a href="http://lpmdcxyflgov.com/">lpmdcxyflgov</a>, [url=http://eofrcauwoygh.com/]eofrcauwoygh[/url], [link=http://tkbsjwgxieuw.com/]tkbsjwgxieuw[/link], http://tbrtcoamzivl.com/

  26.02.2012 20:27