Sursa imagine: hotnews.md

Ghimpu acţionează conform logicii acordului de constituire a AIE, opinie

Analistul politic Igor Boţan susţine că înţelege comportamentul lui Mihai Ghimpu care nu a acceptat niciuna din cele două candidaturi propuse de colegii din alianţa de guvernare. „Există două logici, una normală – bazată pe Constituţie şi alta pe care a îmbrăţişat-o alianţa – scrisă în acordul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi în anexa secretă”, a declarat analistul în cadrul emisiunii „Fabrica” de la Publika TV, citat de Info-Prim Neo.

„Dacă au semnat această logică trebuie să meargă după ea. Ghimpu a mers exact după această logică, procedează exact în această logică, este un om care şi-a asumat unele obligaţiuni. Pe când ceilalţi din alianţă sar de la o logică la alta, când vine vorba de repartizarea funcţiilor, le convine logica alianţei, cum au probleme, revin la logica normală”, a subliniat Igor Boţan.

Analistul este de părere că Mihai Ghimpu a cerut să fie prezentată candidatura finală, deoarece doreşte să o „pipăie”, să vadă dacă va merge după logica AIE şi dacă va ţine cont de faptul că liberalii îi oferă 12 voturi. El vrea să se asigure că, atunci când va fi ales preşedintele, să nu se pomenească într-o situaţi că se fac remanieri în Guvern şi PL rămâne pe dinafară.

„Ghimpu spune corect că nu poate să o aleagă pe doamna Bacalu, deoarece nu a vorbit cu ea, nu ştie dacă aceasta va respecta acordul alianţei. Probabil, liberalii nu l-au acceptat pe Ion Ababii după ce au vorbit cu el şi acesta a spus că nu va merge după logica alianţei”, a subliniat Igor Boţan.

La 24 februarie, liderii liberal-democraţi, democraţi şi socialişti au declarat că sunt gata să o voteze pe Veronica Bacalu, fost viceguvernator al Băncii Naţionale, actualmente, înalt funcţionar la FMI, menţionând că s-au oprit la candidatura acesteia după ce liberalii nu au fost de acord ca fostul ministru al sănătăţii, Ion Ababii, să fie înaintat la funcţia de preşedinte.

Totodată, Marian Lupu şi Vlad Filat au anuţat că nu au de gând să propună şi alte candidaturi, preşedintele interimar subliniind că dacă situaţia nu se rezolvă curând, atunci se va adresa la Curtea Constituţională ca să afle circumstaţele de dizolvare a legislativului fără a epuiza două încercări de alegere a preşedintelui.

Autor: info-prim.md
25.02.2012 Opinii
5537
0

Comentarii 6

 • hron:

  Dle Botan, ai perfecta dreptate. Esti unicul analist politic independent ne-cumparat si ne-vandut din RM!!! Ghimpu a procedat foarte corect ca a refuzat sa o sustina pe Bacalu, care nu cunoaste limba romana si care de nationalitate nu este romanca/moldoveanca. Unde sa mai vazut in alt stat, ca sa fie propusa la postura de Presedinte o persoana ca nu este de nationalitatea statului respectiv si nu poseda limba de stat a statului respectiv. Interesant, c-am caite procente ar acumula Bacalu, in caz ca Presedintele ar fi fost ales de catre intreg poporul, dar nu de Parlament. Cred ca nu mai mult de 0,5% la scutinul respectiv. Este evident faptul, ca Bacalu este candidatura lui Filat/Leanca, care isi doreste un "Presedinte cuminte si ascultator". Regret de faptul ca Ghimpu nu l-a sustinut pe Academicianul Ion Ababii. Cred insa, ca Ion Ababii a fost, concomitent, supus unor presiuni politice, din partea "verzilor", pentru a refuza la Presedintie. Totodata, consider ca Alianta ar trebui sa reexamineze lista de potentiali candidati la Presedintie, daca nu doresc alegeri anticipate. Mai avem oameni destoinici si apolitici in RM, cum ar fi Academicienii Bostan, Duca, Rusnac, diplomatul Mihai Popov si altii.

  25.02.2012 13:53
 • pentru prostilasa:

  o ramas ghimpu singur si cu aceasta lasa sa masturbeze impreuna cu nepotul gey,da si ABABII nu poate fi presedinte a R.MOLDOVA pentru ca el este cetatean romin si dupa constitutie nu poate fi un cetatean strain presedinte a MOLDOVEI

  25.02.2012 14:16
 • sergiu:

  de unde stiti ca BACALU nu stie limba moldoveneasca,ghimpu nu poate fara ministere si spyker al parlamentuluisi cu aceasta el is ese din minti ca FILATsi lupu lau bagat intrun loc pe ghimpu cu tot cu functiile lui care pretindecu mare mare optimizm JOS GHIMPLER

  25.02.2012 14:23
 • eu:

  DA DE CE TREBU SA STIE UN PRESEDINTE O LIMBA A UNUI STAT VECIN (romania) daca in constitutie scrie ca limba de stat este moldoveneasca

  25.02.2012 14:26
 • hron:

  Nu sunt adeptul lui Ghimpu si nici a PL-ului. Insa,Bacalu e semi-evreica si semi-bulgaroiaica, de origine. Dati-va seama ce si despre ce scrieti.

  25.02.2012 15:10
 • Urzica:

  Cind mintea se lumineaza,
  Ghimpu-atunci actioneaza,
  Insa "criza" cind incepe,
  Atunci nimeni nu-l pricepe...

  26.02.2012 09:21