Sursa imagine: timpul.md

Revocarea lui Artur Reşetnicov a fost o acţiune de răzbunare şi de imagine, opinii

Revocarea deputatului comunist Artur Reşetnicov din funcţia de vicepreşedinte la Parlamentului a fost o acţiune de răzbunare şi de imagine a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). De această părere sunt mai mulţi formatori de opinie care şi-au expus punctul de vedere în cadrul emisiunii „Fabrica” de la Publika TV, transmite Info-Prim Neo.

Analistul politic, Bogdan Ţârdea, susţine că revocarea comunistului din funcţie poate fi interpretată ca o răfuială. „Această funcţie e prea puţin pentru Mihai Ghimpu şi nu cred că Igor Dodon ar fi dat vreo aluzie că îşi doreşte acestă funcţie. Alianţa prin acestă decizie şi-a dat o lovitură de graţie. S-a rupt legătura dintre Partidul Comuniştilor şi acest Parlament”, spune analistul.

Arcadie Barbăroşie, analistul politic, menţionează că nu vede mare sens în decizia respectivă. „Unul din directorii Serviciului Informaţii şi Securitate a declarat că Reşetnicov a distrus dosarele 7 aprilie. Ce face procuratura? Alianţa încearcă să câştige în imagine şi arată că este dură. E o răzbunare şi o acţiune de PR”, consideră dânsul. Totodată, Arcadie Barbăroşie subliniază că în 2009, comuniştii spuneau că totul e bine şi s-au trezit cu 7 aprilie, iar acum ar fi bine ca alianţa de guvernare să ţină cont de această lecţie. „Situaţia nu e tocmai bună, nici pentru putere şi nici pentru opoziţie”, spune Barbăroşie.

Fostul prim-ministru Dumitru Braghiş, prezent la emisiune, spune că este foarte posibil să ne trezim cu un congres civic organizat de opoziţie. „Asta nu va duce la nimic bun, ci va dezbina în continuare societatea. Dar dacă să ne uităm la faptul că Artur Reşetnicov nu a venit la şedinţe, acţiunea de demitere e logică, însă nu e cea mai importantă decizie care trebuia aprobată de Parlament. Această acţiune îi victimizează pe comunişti”, consideră fostul premier.

Analistul politic, Igor Boţan, concluzionează că lucrurile devin presante şi pentru societate. „Cetăţenii trebuie să ceară de la politicieni să facă faţă provocărilor şi să respecte legile. Peste doi - trei ani, aceştia de la putere ar putea ajunge în opoziţie şi ar înţelege ce precedente periculoase au creat. Valeriu Streleţ (liderul fracţiunii liberal-democrate n.r.) a declarat că asta este o pedeapsă. Comuniştii, însă, protestează pentru că ei consideră că AIE a încălcat Constituţia şi ca pedeapsă ei cer dizolvarea Parlamentului. Replica lui Reşetnicov e mult mai tăioasă”, consideră Igor Boţan.

La şedinţa plenară din 6 martie majoritatea parlamentară a votat revocarea din funcţie a vicepreşedintelui legislativului Artur Reşetnicov. Propunerea a fost înaintată de către liberal-democraţi.

Autor: Info-Prim Neo
07.03.2012 Opinii
6924
0

Comentarii 2

  • eugen:

    da desigur acum comunistii mai au in plus un nou pretext..dar asta nu ii face puternici..opozitia deja e slaba ea se autodistruge...daca astazi aleg data alegerii presedintelui si daca aleg totusi presedintele in scurt timp..pai e caput cu comunistii. Totusi cred ca problema deja ar fi fst solutionata prin votarea lui Marian Lupu.

    07.03.2012 10:02
  • ionel:

    dar la ce se aştepta paţanul ăsta? I s-a acordat o posiblitate să facă ceva pentru ţară dar comii umblă ca nebunii pe unde vrei, numai nu muncesc pentru ţară! toţi daţi afară!!!nici salarii, nici maşini, nimic! las să meargă la "alegători" pe jos "sărmanii".

    17.03.2012 19:28