Sursa imagine: flux.md

În AIE nu va fi pace nici dacă şefului statului va fi ales, opinii

În Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) nu va fi pace nici dacă va reuşi alegerea şefului statului la 16 martie. De această părere sunt mai mulţi formatori de opinie care s-au expus în cadrul emisiunii „Ediţie specială” la Publika TV, transmite Info-Prim Neo.

Sociologul Ion Jigău, directorul CBS-AXA, a menţionat la emisiune că pace nu va fi în alianţa de guvernare, deoarece acolo este concurenţă. Totuşi, expertul este convins că nu poate fi vorba de o reformatare a AIE.

Jurnalistul Ion Terguţă, directorul reprezentanţei din Moldova a companiei interstatale TV „MIR” spune că Partidul Liberal (PL) se teme să nu fie dat afară din AIE. „De aceea încearcă să se menţină în interior prin intermediul acelui acord pe care îl cere să-l semneze viitorul preşedinte”, a declarat Ion Terguţă. Totodată, jurnalistul accentuează că viitorul candidat nu va fi candidatul niciunui partid, ci a tuturor partidelor. „Este timpul să fie numit un candidat de compromis, probabil, vom avea un preşedinte slab”, a spus Ion Terguţă.

Analistul politic Vasile Croitoru afirmă că în cadrul alianţei vor mai fi crize. „Chiar dacă se va alege preşedintele, PL se va simţi perdant, aceasta va fi cauza care va crea anumite probleme. O altă problemă ar fi viziunea asupra reformelor. Se va manifesta şi o anumită competiţie. Atâta timp cât nu va exista un centru comun, care va fi independent, dar faţă de care se va supune orice orgoliu al membrilor alianţei, cred că stabilitate şi armonie nu va fi”, a menţionat analistul.

Dumitru Braghiş, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, este de părere că nu va fi pace şi înţelegere în alianţă, deoarece componentele acesteia vor încerca să-şi exprime punctul de vedere diferit vizavi de reforme.

Partidele componente ale AIE încă nu au ajuns la un numitor comun în privinţa candidaturii la şefia statului. Chiar dacă liderii alianţei afirmă că această candidatură a fost identificată, ei încă nu-i dau numele, iar unii analişti politici presupun că aceştia încă nu sunt decişi sau nu au găsit persoana care ar mulţumi pe toţi.

Autor: Info-Prim Neo
10.03.2012 Opinii
4079
0

Comentarii 1

  • eugen:

    da intrecerea si pace nu va fi , deoarece sunt astfel de persoane ca Filat, autoritare si egoiste, care doresc doar ei sa domine si nimeni altul, in acest sens totusi AIE va fi, doar din cauza ca centrul care tine AIE in actuala cmponenta este PDM..unicul partid de compromis.

    12.03.2012 13:32