Sursa imagine: AFP

GREVĂ GENERALĂ ÎN SPANIA. Ciocniri dure între greviştii spanioli şi poliţişti / FOTO

Zeci de persoane au fost arestate, joi, în Spania, după ce greva generală care a aparalizat ţara a degenerat în violenţă, informează Daily Mail. 

Protestatarii au incendiat coşuri de gunoi şi au vandalizat magazine. De asemeena, ei s-au luat la bătaie cu poliţiştii în Madrid şi Malaga, iar protestele au continuat şi în timpul ţării. Cel puţin 58 de manifestanţi au fost arestaţi şi şapte poliţişti au fost răniţi, potrivit The Guardian, în cadrul acestei greve declanşate de sindicate în semn de protest faţă de măsurile de austeritate introduse de noul guvern, condus de Mariano Rajoy.Incidente s-au înregistrat şi la Velencia, unde greviştii au blocat intrarea într-o piaţă de oraş. În Barcelona, nişte hoţi au profitat de agitaţia creată de grevă, pentru a sparge o sală de bingo şi a fura banii din casa de marcat. Spre seară, situaţia a devenit din nou violentă. "Poliţia a intervenit şi a folosit gloanţe de cauciuc pentru dispersarea unui grup numeros care provocase incidentele", a anunţat Ministerul de Interne.

De asemenea, un grup de studentii a blocat una din principalele intrari rutiere in Madrid, A6, provocând un ambuteiaj de proporţii.

Pe tot parcursul zilei de joi, activitatea economică a ţării este paralizată: mai multe fabrici au fost închise, iar consumul de electricitate a scăzut cu un sfert comparativ cu o zi normala de lucru. Se crede că toţi muncitorii Renault, SEAT, Volkswagen şi Ford au refuzat să muncească şi s-au alăturat protestatarilor. Totodată, sindicatele au anunţat că 85% dintre lucrătorii din sectorul alimentar participă la grevă.Sindicatele protesteaza la adresa reformelor guvernului, care ar urma să ducă la concedierea muncitorilor. Guvernul Rajoy, însă, susţine că aceste reforme sunt cruciale pentru a face Spania mai competitivă şi pentru a reduce şomajul din această ţară. Spania are cea mai înaltă rată a şomajului din zona euro, de 23% la nivelul populaţiei generale şi de 50% în rândul tinerilor.

Autor: gandul.info
30.03.2012 Europa
8014
0

Comentarii 0