Sursa imagine: captura Facebook

Cine este Natalia Morari? Revoluţionară sau impostoare?

Mult timp am încercat să evit acest subiect, deşi îndată după primele proteste paşnice din 6 aprilie 2009 am înţeles că domnişoara Natalia Morari este o intrusă. Un individ care s-a manifestat peste noapte, după o reuniune cu tineri civic activ într-un local din centrul oraşului, folosindu-i pentru un scenariu străin. Un personaj necunoscut, cel puţin pentru societatea civilă autohtonă până la data de 6.04.2009. Puţini îşi mai reamintesc, dar Morari nici măcar nu ştia ce şi cum să spună persoanelor adunate în faţa Preşedinţiei.

Dânsa ţipa lozinci anti-comuniste despre nerecunoaşterea rezultatelor alegerilor, considerate de ea falsificate, şi cerea participanţilor la aşa numitul flashmob să protesteze. Dar flashmobul s-a transformat în scurt timp în protest în masă, unde lumea a ajuns să nu mai înţeleagă cu ce scop au venit în piaţa. De la lozinci anticomuniste s-a trecut peste ceva timp şi la cele unioniste.

Morari însă dădea dovadă de calităţi oratorice sau de lider, unicul om care se descurca în conducerea formală a protestului era Ghenadie Brega, care nici el nu s-a aşteptat la o întrunire de proporţii enorme în centrul oraşului.

Oamenii nici au observat-o pe necunoscuta Morari, iar prietenii mei participanţi la “flash-protest” chiar şi o ridiculizau pe alolingva, ce plină de agitaţie chema oamenii să protesteze împotriva comuniştilor. Într-un articol pentru UNION, Ghenadie Brega a recunoscut că nu cunoştea practic nimic despre revoluţionara Morari şi că a făcut cunoştinţă cu ea înainte de 6 aprilie 2009. Dar folosind momentul şi starea depresivă din societate provocată de victoria comuniştilor, cineva a ajutat-o pe jurnalista prigonită în Rusia să devină renumită în mica republică.

Dânsa nu a suferit deloc în urma acţiunilor organelor de poliţie, în timp ce alţii pe care ea i-a incitat pe 6 aprilie au devenit victimele torţionarilor cu epoleţi. Bineînţeles, că nu aş fi dorit ca ea să se numere printre fetele, despre care una din victimele zilei de 7 aprilie 2009, Damian Hancu, spune că erau hărţuite sexual în comisariatele de poliţie. Dar cum este posibil ca Morari să scape nevătămată de comuniştii care pe-atunci controlau orice mişcare în ţară, şi îşi permiteau să vâneze tinerii pe drumuri, la staţiile de troleibuze şi în liceele capitalei. Prin urmare, este justificată acuzaţia despre o posibilă legătură dintre Morari şi Mark Tkaciuk sau alte persoane din cadrul PCRM.

Dar ce consider totalmente inadmisibil este rolul exclusiv pozitiv atribuit Nataliei Morar. Mă impresionează impertinenţa dânsei, care şi-a făcut PR şi carieră pe seama evenimentelor de 7 aprilie, când au fost ucişi tineri, alţii maltraţi şi violaţi, speriaţi şi traumatizaţi psihic. Şi cum tot ea, acum vorbeşte din numele victimelor “7 aprilie 2009″ despre tot felul de revoluţii, pe care le-a pro(voc)movat fără a-şi asuma vreo responsabilitate. Să vorbească de la tribuna forurilor internaţionale minţind despre implicaţia sa în organizarea răsturnării regimului comuniştilor.

Natalia Morari rămâne un personaj intrus, cu o popularitatea falsă, cu poze glamuroase în reviste – ce o denumesc eroină, revoluţionară sau altfel. Nimic mai mult. Mai devreme sau mai târziu, adevărul se va completa, iar arama va cădea de pe faţa “revoluţionarei”.

PS. Dar nu pot să nu adaug că pe 6 aprilie 2009, am încercat să-l conving pe un prieten că un flashmob este necesar şi că acesta trebuie să aibă genericul “6 aprilie – Ziua neagră pentru Moldova”, comemorând victoria comuniştilor la alegerile din 5 aprilie 2009. Iar în acest sens, am sugerat să mergem în centrul oraşului cu lumânări pentru a comemora acestă zi, unde să protestăm paşnic cu lumânările aprinse. Acum, însă aflu că Natalia Morari a propus ideea de a veni cu lumânări, cel puţin aşa mărturiseşte Ghenadie Brega. Posibil că e vorba de coincidenţă, dar cum dânsei i-a venit asemenea idee “luminoasă” în cap, atunci când scopul a fost de a protesta până în pânzele albe pentru a contesta bilanţul scrutinului. A vrut dânsa un proteste paşnic cu lumânări sau totuşi a urmărit ceva violent? Cu timpul, vom afla răspunsul şi la această întrebare.

Autor: Denis Cenușă
Sursa: cenusadi.wordpress.com
06.04.2012 Opinii
8721
0

Comentarii 16

 • Victor:

  Natalia Morari este o parvenita cu aere de "vedeta". In aprilie 2009 in staful electoral al PLDM toti o numeau pe Morari PROVOCATOARE.

  06.04.2012 16:58
 • grisa:

  noi nu stim,cine-i denis cenusa,uite Natalia Morari e cunoscuta si in Moscova unde si-a facut studiile la MGU,si unde a avut unii din cei mai valorosi profesori in jurnalistica,e cunoscuta si la Wachington si chiar a fost invitata personala a d-nei Hillari Clinton si nu numai...pe tine ar trebui sa te intrebam cine esti,ca nu te stie nimeni nici la Ghizdita,r-n Drochia

  06.04.2012 17:35
 • Ilie:

  Nu stiu cine-i Denis Cenusa, dar nu ma deranjeaza acest fapt. Nu a facut la nimeni nici un rau, iar daca vrea sa-si expuna parerea e dreptul lui ca si a fiecaruia din noi. Cit priveste d-na Morari, daca analizezi cu atentie activitatile ei de pana si dupa evenimentele din aprilie,este o persoana foarte suspecta. Parerea mea ca este un agent bine pregatit pentru a fi infiltrat in cercurile cu viziuni democratice cu un scop bine determinat. Asi face o analiza mai detaliata, dar cred ca cei cu mintea treaza i-si dau seama ce am vrut sa spun...

  06.04.2012 17:54
 • FOX:

  Morari este o FSB-ista, asa am presupus fara sa cunosc detalii de la inceput, si aceasta se confirma astazi, cand se stie ca a avut legenda ei in stil kgb-ist. Acum emisiunile sale de la Publika sunt adevarate diversiuni impotriva statului si au menirea de a submina politica nationala romaneasca. Plus ca a trecut prin asternuturile mai multor politicieni, incepand cu tkaciuk si terminand cu lucinski junior

  06.04.2012 18:11
 • Victor Medvedev:

  Если честно, публикация ни о чём, после которой остаётся стойкое ощущение, что автор попросту завидует её популярности.

  06.04.2012 19:19
 • Денис:

  статья ни о чем

  06.04.2012 19:44
 • Nicolae:

  Cine stie pentru ce a fost ea prigonita in Rusia ? Ce a facut sau a scris incit a ajuns sa i se interzica intrarea in Rusia?

  06.04.2012 20:33
 • Избиратель:

  Для Натальи Морарь и профессия и принципы стары как мир: кто больше платит, тому она и дает!!!

  06.04.2012 22:18
 • Tudor:

  Cu o zi înainte de moartea lui Valeriu Boboc, în noaptea de 6 spre 7 aprilie, la ora 1.40, unul din organizatorii acţiunilor de protest, jurnalista Natalia Morari, îi urează „noapte bună” ideologului PCRM, Mark Tkaciuk Descifrarea schimburilor de SMS-uri, document care a ajuns acum câteva săptămâni la redacţia noastră, scoate la iveală că, în timp ce scanda „Jos comuniştii!”, Natalia Morari ar fi avut o legătură strânsă, pe alocuri chiar cu tentă amoroasă cu Mark Tkaciuk...
  http://www.union.md/uinfo/actual/tkaciuk-despre-exclusivul-de-pe-union

  06.04.2012 22:36
 • riciard:

  Am fost prezent in seara de 6 aprilie 2009 in PMAN,...
  intr-adevar ea urla ca din gura de sarpe si tot chema multimea - SA MERGEM LA TELEVIZIUNE, SA MERGEM LA TELEVIZIUNE. Era trecut de orele 20. Si spiritele se incingeau..., noi, cu mai multi tineri, profesori si multe alte personalitati am reusit sa stopam plecarea incolo...Da, toti ne intrebam, cine e tipa, avea accent rusesc si se dadea tare importanta...Chiar se pronunta in voce ca este trimisa de SIS si sa nu se dea la provocari tineretul.
  Si acuma, podoaba spala creerii cetatenilor, ca este insultata, ca ea este MALDOVANCA si vorbeste naiba stie ce limba, nascocita tot de ei, nemernicii.
  tampenii, inca asta sa ne invete cum sa judecam si ce trebuie sa facem..., o ratacita.
  De ce ea oare nu este trasa la raspundere ????? In schim au onorat-o cu un locsor f.f.f. caldut si comod.

  06.04.2012 22:53
 • profesionist:

  Cum pot sa scrii atit de mult text dar fara sens!!! ma uimeste "talentul" tinerilor "jurnalisti" de astazi.

  07.04.2012 12:12
 • ghiţă:

  Mai pe scurt, toţi cei din politică sunt legaţi între ei, de aceea şi nu se află adevărul despre 7 aprilie. Dar muierea asta este o folosită de toţi ei...

  07.04.2012 12:39
 • bunelu:

  Da, radista Nat, are o legenda exacta ca si-n filmul cu Schtirlitz, FSB-ul formal a expulzat-o din Rusia tocmai pe frontul moldovenesc. Ea se socoate moldovanca la o televiziune romaneasca, desi SOV cred ca la fel e controlat de FSB. Acuma radista Natali Morari sau Chapman sau cum o fi spala creierii moldovenilor. Noapte buni mioritse.

  07.04.2012 17:22
 • sws:

  Cine crede că PUBLIKA e o televiziune românească глубоко ошибается. Cine se îndoieşte că "domnişoara" este un agent ФСБ-ist merită compasiune. Am fost la 7 aprilie acolo şi cu ochiul "neînarmat" şi la mintea "prostului" am văzut spectacolul după rampa scenei: de la orele 11 totul s-a trecut (şi s-a petrecut)la regisura lui "Ţesetor" care ia convins pe Voroşca (anume într-acest sens al acestei combinaţii) la acţiunile provocatorilor de "asalt" a "Palatelor" (cu aruncatul pietrelor în ferestrele Palatului prezidenţial). Cele trei batalioane "speciale" din spatele Palatului Parlamentului au primit comanda să stea locului. Iar seara după orele 20 s-a început vânătoarea "provocatorilor" care nu aveau nimic comun cu incendiatorii.

  08.04.2012 17:20
 • eugen:

  da ea e pina in ziua de azi cea ce promoveaza cultura rusa si limba"moldoveneasca " in societatea noastra, publika o cirma pro rusa ce intelegent si prin metode ascunse care la prima vedere nu se observa duce o masa intreaga de oameni dupa sine. Faza ca cineva o mai vazuto inainte de 7 aprilie pe dumneaei cu Tcaciuk, la fel vorbeste multe.

  09.04.2012 09:55
 • Viorel Moldovan:

  Natalia Morari este o jurnalistă foarte puternică. privesc întodeauna cu mare plăcere Fabrika. Bravo!

  01.06.2012 18:03