Sursa imagine: hotnews.md

Plahotniuc fără staff, ceas, haine scumpe şi lipsit de marketing politic

Gata, stimabili bloggeri? V-aţi liniştit? Nu mai spuneţi nimic despre Plahotniuc? Despre cât de deştept, inteligent ca o cobră şi bogat este.

Sau cât de tare, puternic, carismatic vi s-a părut. Aţi terminat să-l înjuraţi, să-l înfieraţi de toate relele: de la puternicele cutremure din firava economie moldovenească, ce se concentrează tot mai mult în mâinile a unor grupări aproape interlope; până la politica de pubelă, ce ne sufocă cotidianul? Poate v-aţi amintit detalii din viaţa de student şi o s-o ţineţi langa cu o nouă poveste de succes despre cum a fost amărât şi cum a ajuns om? Sper din suflet că nu.
-
Domniile voastre, bloggerii, aţi avut o mică întâlnire cu această persoană politică(atenţie, nu personalitate politică!) şi aţi creat o zarvă de n-a mai înţeles lumea ce aţi vrut să spuneţi despre mult dezbătutul subiect “Plaho”. Oricum, până la voi s-au scris râuri de articole, s-au răspuns cu oceane de comentarii. Rezultatul? Nu mai ştii unde începe realul Vlad Plahotniuc şi unde se termină fantasticul domn Plahotniuc. Căci s-a creat dintr-un ţânţar armăsar şi dintr-un biet businessman de curte a comuniştilor o persoană controversată, dar plină de virtuţi.
-
Când mă gândesc la domnul Plahotniuc, în minte îmi vin două comparaţii. Prima, cu Britnei Spirs, care, în goana după publicitate, de frică să nu rămână departe de urechile şi ochii lumii, făcea tot felul de trăsnăi. Era sigură că nu rata prima pagina a tabloidelor. Câte nu i-au venit prin tărtăcuţă? S-a ras pe cap, şi-a arătat lenjeria intimă când cobora din limuzine (de parcă nu i-o vedeau oamenii suficient de mult pe scenă). La rândul său, domnul Plahotniuc pare să pună la cale tot felul de şmecherii care put chiar până la mine, la Bucureşti, a PR de dragul PR-ului. Din categoria, nu putem sta în umbră, despre noi trebuie să se vorbească mai tot timpul. A doua comparaţie nu are legătură cu vreo persoană publică, vedetă ori criminal în serie, mai curând cu o practică ruptă din filmele cu spioni. Este vorba de bătrâna şi eficienta “dezinformare”. În era internetului, orice ştire care ajunge în spaţiul virtual nu mai poate fi ştearsă, eliminată, combătută… decât cu o altă informaţie. Se pune la cale un fel de intoxicare prin un noian de alte ştiri care te încurcă să mai vezi adevărul. Practic, cea mai mare provocare a secolului nostru este analiza informaţiei, nu depistarea ei. Avem prea multă informaţie, care este cea bună? Avem nu un domn Plahotniuc, avem sute de domni Plahotniuc. Care este realul? Probabil că nici dânsul nu ştie.
-
Sunt sigur, stimate cititor, chiar acum îţi încolţeşte în cap o întrebare, asta dacă nu o fi existând deja acolo: bun, dar de ce ne intoxici cu partea dumitale de Plahotniuc? Aveţi dreptate. Până şi eu, cel care spun că s-a făcut prea mult tam-tam pe marginea subiectului, îl tratez în aceste rânduri, deci sporesc tam-tamul. Doar că, vedeţi voi, există o mică deosebire care trage binişor la cântar. Eu nu simt o ură mobilizatoare, încât să-i dedic tomuri de articole şi nici nu-l admir, mai mult sau mai puţin interesat, ca să mă apuc să compun biblioteci despre faptele plahotniciene. Ceea ce am nu este decât un interes pur ştiinţific, ca al unui botanist care urmăreşte un câmp de micşunele.
-
Analiza pură, stimabililor, nicidecum pasiunea mistuitoare, îmi şopteşte că domnul Plahotniuc este doar un produs al unui marketing politic. În spatele acestui marketing stă un om care nu iese în evidenţă decât printr-un cont gras în bancă. Atât. Da, averea sa este controversată. Da, a fost bancherul răzvrătit şi tare câştigat al comuniştilor. Aşa şi? Dar nu despre bani este vorba aici, ci despre suflet. Dostoievski spune că există două feluri de oameni: de geniu şi oameni banali(banal nu neapărat în sensul peiorativ al cuvântului). Oamenii banali, plini de platitudini se împart la rândul lor în două categorii: cei care conştientizează şi nu îşi fac inimă rea, pur şi simplu vor trăi cu asta având o viaţă liniştită; şi cei care nu-şi vor recunoaşte niciodată că sunt oameni obişnuiţi. Exemplare dintre acestea există în toate păturile societăţii şi pot fi extrem de periculoşi. Trăind plat, gândind plat, ei nu vor accepta starea în care se află şi vor dori să facă ceva măreţ ca să rămână în istorie. Acum nu contează că acest lucru măreţ este o crimă ori o donaţie de un milion de euro.
-
Aşadar, după mine, domnul Plahotniuc nu este decât un Vlad Filat, dar în altă funcţie politică. Pe scurt, nişte oameni cu o inteligenţă de stradă, dar cu suflete banale, triste şi cu care nu aş avea ce să discut fie şi într-un offline. Aşa că, stimabili bloggeri, după ce a trecut euforia întâlnirii, scrutaţi-vă neuronii şi priviţi-l fără afectare pe domnul Plahotniuc. Nu-i aşa că, îmbrăcat într-un simplu pulover în carouri, fără ceasul de 50 de mii de euro la mână, fără staff-ul mărişor, nu este decât un amărât de omulean cu care nu ai nicio tragere de inimă să schimbi barem două vorbe despre vreme?
 

Autor: Vitalie Cojocari
Sursa: cojocari.ro
29.05.2012 Opinii
7205
0

Comentarii 4

 • Nikushor:

  Sa-mi zica cineva ca a fost sau exista un om care sa placa tuturor si care sa nu fie criticat. Asa este si in cazul de fata, Vitalie Cojocari fiind poate suparat ca nu a fost invitat la offline incerca s-al ponegreasca pe Vlad Plahotniuc, pentru ca in ultimul timp imaginea domnului Vlad sa imbunatatit semnificativ, a crescut rating-ul dumnealui si asta ii ingrijoreaza pe oponenti, care cauta baietasi sa scrie articole gen asta de sus. Doar ca o remarca vreau sa spun ca un om care este criticat, invidiat, vorbit, este un om cu valoare. Si domnul Vlad Plahotniuc are valoare mare, este cel mai abil politician din prezent si imaginea politicianului viitor. Deci Vitalie nu a facut acum decit un serviciu neplatit domnului Vlad, neplatit de el, dar platit de oponentii dumnealui.

  29.05.2012 16:34
 • eugen:

  oameni buni da nu mai conteaza ceasurile, sau staful, pina la urma urmei totul asta daca chiar si le are Vlad Plohotniuc dumnealui sinugur si le-a rfacut prin munca si prin straduinta, da ceea ce scrie Cojocari sunt niste prostologii, eu nu cred ca fraza "nu ar avea ce sa vorbesc cu el, pe oarecareteme" ii face fata lui bleagherul asta, deoarece pina ce plohotniuc e un om stimat si stiut in lume, da acest Cojocaru cine e el? un nimeni...

  29.05.2012 16:35
 • Dinu:

  hooo! shavcele lui Plaha s-au pornit la hamait. foarte bun articol!

  29.05.2012 16:48
 • mihai@td:

  Inca cateva asemenea articole de curatire a imaginii lui Plahotniuc,d-le Cojocaru,si puteti spera la postul de director la Moldova 1...

  31.05.2012 11:41