Sursa imagine: foto de autor

Tinerii trebuie să-și antreneze mintea și mușchii!

Ca o persoană care urmăresc atent, inițiativa sau lipsa acesteia în rîndul tinerilor, m-am străduit să nuanțez 3 pricine pentru care tinerii nu se implică activ în procesele politice. Cineva ar spune că se implică, și chiar au acces în eșaloanele puterii.

Nu! Mă refer la tinerii de care cu adevărat avem nevoie, de inșii neșantajabili, de cei care nu au preluat vicile și obsesiile pentru fotoliile moi de la mentorii lor. Îi vedem lîngă politicieni, pe tinerii care și-au așteptat cuminți ceasul, care au fost neclintiți, și care mai mult decît decor nu prea pot face față, asta e percepția generală, desigur cu excepțiile de rigoare. Desigur pe lîngă cele 3 pricine despre care pomenisem, mai sunt explicații multiple despre apatiile asupra politicului.

Foarte mulți tineri, pur și simplu nu înțeleg cum discursul politic al candidaților sau deja aleșilor poate, poate fi raportat asupra existenței și confortului lor. Contextul actual este unul cu adevărat prielnic pentru voluntariat, spre exemplu conform unei statistici globale, ¾ din tineri au activat ca voluntari pînă la terminarea colegiului, liceului pînă a-și definitiva jobul. Voluntariatul cîștigă teren, pentru că permite vizualizarea rezultatului instantaneu. Fenomenul politic nu prea îți permite să ai rezultatul imediat după implimentarea anumitor politici, și de aici și concluzia că politica nu este deloc instrumentul schimbărilor pozitive.

Destui tineri pur și simplu nu merg la vot, pentru că se consideră slab informați asupra unui candidat sau asupra platformei. Chiar și procedura de vot distanțează generația tînără de politică. Deși astăzi este mult mai ușor să afli o anumită informație despre  candidat, totuși votantul tînăr nu are tupeul să facă el alegerea de unul singur, și se lasă ori manipulat ori e vorba de votul colectiv, ca la toți. O altă dilemă stă în faptul că foarte puțini candidați se adresează direct acestui auditoriu. Este știut faptul că deobicei, tinerii sunt cei mai pasivi alegători, de aici și pasivitatea politicianului. Iată și condițiile cercului vicios. Candidații încearcă să “acopere” temele majore care preocupă grupuri mari de oameni, care pot face diferența în fața urnei de vot. Consider, că tinerii trebuie doar să-și dea seama că activitatea lor în viața politică nu este doar necesară, ci și salutabilă. După 7 aprilie am simțit cu toții sentimentul mîndriei mai tare ca niciodată. Concentrarea asupra problemelor minore este soluția, fiecare face ce poate acolo unde are acces. Cu alte cuvinte soarta democrației, constă în implicarea cetățenilor în procesele democratice.

Implicarea tinerilor în noile procese politice, permite o mai mare legitimitate puterii. La noi, tinerilor li se permite acolo unde e mai ușor să-ți faci exit-ul decît să avansezi. Oricum fenomenul ia amploare, însă tinerii despre care vorbesc au preluat același modele de comportament și abordare. La recentul congresul al partidului de guvernămînt din Rusia, Vladimir Putin a spus că doar tinerii pot asigura o succesiune logică ,și transferul puterii nu va avea de suferit din cauza calității. Acolo tinerii au forța grupului, și și-au putut impune reprezentanții în administrație, iar administrația nu e altceva decît cea care programează guvernarea. Nu e nevoie de căutat un centru al puterii din rîndul tinerilor, un centru e puțin. Da se poate de găsim un punct de balanță între diverse grupuri, și desigur asupra lui ar putea acționa diverse grupări lobby-ste. Situația actuală este una foarte complicată, nu e vorba deloc despre economie, sau legi adoptate care chipurile ar permite să circulăm liber.

Guvernarea manuală este imposibilă. Moldova a intrat în jocur geopolitice complicate, iar metodele pe care le știm noi sovietice chiar nu mai sunt bune. Chiar dacă s-ar dori o guvernare manuală, puterea trebuie să se înconjoare cu tineri puternici școliți în altă parte decît la noi, dar încă se mizează pe faptul că guvernarea de acum o să aibă stabilitate în favoarea evoluției, un fel de sărăcie cu capac și sistemul de implicare a tinerior poate fi testat fără a folosi turațiile maxime. Deși un cunoscut trecut printr-un sistem foarte greoi sovietic, îmi spune mereu de riscul faptului că:” Statul are întotdeauna cu un glonte în plus!”                                                                                                                        
              
 

Autor: Dragoș Bivol, Analiză politică SNSPA București
Sursa: hotnews.md
30.05.2012 Opinii
4095
0

Comentarii 3

 • Ghivolaș:

  profunde gînduri, pacat de zîs.

  30.05.2012 13:58
 • pune mana si citeste:

  sa ne fereasca sfantul de asa tiner agramati care intrun text de o pagina fac zeci de greseli grave ale limbii romane...

  17.06.2012 00:58
 • pune mana si citeste:

  chiar in prima propozitie ai un dezacord grav...incepi cu persoana a treia apoi treci direct la persoana a I. Apoi, pentru cultura ta generala: in limba romana nu exista cuvantul pricine! Fa un gest elementar si consulta dexul online si vezi ca pluralul de la pricina este pricini! Nu mai vorbesc de fraze construite anapoda, zici ca ai tradus cu google translate dintr-o limba straina! As scrie un text mai mare ca al tau daca ar trebui sa iau in considerare toate greselile si dezacordurile tale! Pune mana si citeste!

  17.06.2012 01:06