Sursa imagine: imagine simbol

Te fereşti de Şelin, dai peste Dodon

În afară de Şelin, de care se mai poate face abstracţie, există şi Dodon, care e la fel de obsedat de „pericolul românismului”, fiind mai inventiv şi mai convingător în ce priveşte comunicarea cu publicul. Spre deosebire de Şelin, Dodon nu a fost testat în alegeri parlamentare, dar în competiţia pentru postul de primar al Chişinăului s-a manifestat ca un concurent cu potenţial care nu poate fi neglijat, de aceea, probabil, Tkaciuk începe să acţioneze de o manieră care nu-i este proprie.

Şi iniţiativa PCRM cu referendumul pare o improvizaţie, determinată de acţiunile altora. Ideea aderării la proiectul lui Putin de reconstituire a URSS, sub altă formă, nu putea să scape inflamatului lider social-democrat, care porni să o „exploateze” în mod „industrial”, ca pe o vână de aur politic. Dar sarcina s-a dovedit prea mare pentru o formaţiune atât de mică. CEC a rebutat 198 mii din cele 232 mii de semnături adunate de PSD. Aici intervin comuniştii, ca să pună cireaşa pe tortul compromis, ştiind prea bine că deputaţii AIE nu vor vota un asemenea referendum, care contravine obiectivului de integrare europeană. În condiţiile în care RM ar putea încheia la anul acordul de asociere cu UE, acceptarea propunerii PCRM ar trimite un semnal greşit spre Bruxelles. Şi preşedintele Nicolae Timofti a invocat corect acest motiv pentru a spune „nu” doritorilor de a ne antrena într-un proiect de subminare a cursului proeuropean şi de destabilizare a situaţiei social-politice din RM. Şi, la urma urmei, rolul unor lideri nu e să meargă în urma „turmei”, ci să o inspire, să o conducă.

Nu este exclus însă că Voronin a acţionat la o sugestie din exterior. Curios că, deşi ultimul congres al PCRM, din iunie 2012, a adoptat o declaraţie prin care anunţă că „PCRM în activitatea sa politică cotidiană a fost (când? – n.n.) și va fi un susținător și promotor al ideii de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Vamală „Rusia–Belarus–Kazahstan”, în programul comuniştilor nu au fost introduse redactările necesare, sintagmele „integrarea europeană” şi „aderarea la UE” figurând în capitolul „sarcinile PCRM”.

Că gestul comuniştilor este unul accidental, neprogramat, impulsiv sau silit, o demonstrează şi faptul că pe site-ul PCRM nu a fost eliminată lozinca „Moldova europeană o construim împreună”. Dacă Voronin ar fi decis să renunţe la integrarea europeană în folosul celei asiatice, lozinca trebuie schimbată în „Moldova asiatică o construim împreună”.

Ceea ce nu înseamnă că el nu va face lucrul acesta în viitor, pe măsură ce ne vom apropia de alegeri şi astfel, bătălia electorală pentru parlament se va da pe „terenul lui Şelin”. Încet, dar sigur PCRM cade pradă radicalismului. Până la urmă, nu este exclusă o alianţă disperată între PCRM şi PSD, care l-ar aduce pe ultimul în Parlament, dar nu ar rezolva problema comuniştilor, care e legată de Voronin, de dezorientarea, de epuizarea sa ca lider.

Autor: Nicolae Negru
Sursa: ziar.jurnal.md
07.09.2012 Opinii
5912
0

Comentarii 0