Sursa imagine: libertatea.ro

Un kilogram în plus obligă organismul la crearea a aproximativ 22 de km de vase sangvine

Fiecare kilogram luat în plus are nu doar consecinţe estetice pentru silueta unui om, ci şi efecte negative asupra activităţii sale cardiovasculare, deoarece, după cum afirmă o echipă de experţi canadieni, aceasta determină organismul uman la crearea a circa 22 de kilometri de noi vase de sânge. Fără coroborarea cu alte date, chiar şi acest singur fapt este suficient pentru a afirma că obezitatea şi bolile de inimă merg mână în mâna, susţin ei, potrivit eurolab.ua.

Cele mai multe vase sangvine din corpul uman nu sunt vene sau artere mari, ci nişte capilare subţiri, care ca nişte plase străbat toate organele şi ţesuturile umane. Acestea există şi în ţesutul adipos, astfel încât fiecare kilogram în plus determină organismul să dezvolte noi vase de sânge pentru alimentarea tuturor celulelor cu oxigen.

Cu cât sunt mai multe vase, cu atât este mai mare sarcina exercitată pe inimă, aceasta fiind în situaţia de a pompa sânge în nouă reţea sanguină.

Procesul este însă reversibil, susţin cercetătorii. În cazul în care pierdeţi din greutate, organismul elimină vasele sangvine devenite inutile. Deci scăderea în greutate, chiar şi cu câteva kilograme, va îmbunătăţi activitatea inimii şi pe ansamblu starea de sănătate a unei persoane.

Autor: eurolab.ua
Sursa: agerpres.ro
22.09.2012 Caleidoscop
5517
0

Comentarii 0