Sursa imagine: captura privesc.eu

Experți: Criza politică din cadrul AIE atinge cote maxime

Ultimele evenimente desfășurate în cadrul ședințelor extraordinare ale Parlamentului, precum și dezvăluirea detaliilor de către liderii AIE din cadrul ședințelor Consiliului Alianței, au provocat reacții controversate în rândurile populației. Păreri împărțite, referitor la situația actuală din domeniul politic, le au și experții politici, care le-au împărtășit reporterului Politik.md.

Unul dintre subiectele fierbinți ține de criza politică din interiorul Alianței și cum se reflectă aceasta asupra societății. Directorul Centrului de Analiză și Consultanță Politică „Politicon”, Anatol Țăranu susține că în situaţia creată, R. Moldova se găsește în faza unui mare scandal politic, care ar putea degenera într-o criză și ar putea duce la căderea Alianţei şi declanşarea alegerilor anticipate.

„Dar nu există o predispoziţie fatală în acest sens. Eu cred că Alianţa va avea suficientă clar-viziune, iar instinctele politice de care se conduc politicienii, instinctele fireşti, ar trebui să le şoptească, că interesul lor este să păstreze Alianţa, să ajungă cel puţin, până la Summitul Parteneriatului Estic din noiembrie, când RM ar putea deveni membru asociat al UE şi în aşa fel, una din dezideratele centrale a AIE ar putea fi atinse.

În cazul în care Alianţa va cădea, acest rezultat nu va fi practic, și fiecare componentă a AIE se va prezenta în faţa electorului cu o imagine ştirbită, deoarece pe parcursul acestor ani s-au acumulat prea multe inconvenienţe în politicele promavate. Deci criza politică, deocamdată, nu şi-a atins apogeul, ea încă poate fi soluţionată”, a declarat Anatol Țăranu.

De o altă părere este politicianul și Co-președintele coordonator al Partidului Popular din Republica Moldova, Alexandru Oleinic. El susține că ultimele evenimente, expuse public de către liderii AIE, au făcut să compromită imaginea Alianței și încrederea cetățenilor în aceasta.
„Războiul politic, soluționarea căruia a fost promisă de partidele de la guvernare, nu numai că nu a fost oprit, dar capătă în aceste zile, formele unui dezastru social. Evenimentele politice,  la care suntem martori în ultimul an, demonstrează că toate partidele din cadrul AIE au trădat votul de încredere oferit de alegătorii săi.

Astăzi, Alianța - care a promis că va scăpa țara de comuniști, va aduce stabilitate si va implimenta reformele atât de mult  așteptate - duce țara înapoi în dezastrul guvernării comuniste. Sunt convins, că în cazul unor alegeri anticipate, cetățenii vor aprecia la justa valoare dezastrul la care ne-a adus AIE-2, dar credeți-mă că rezultatul nu va fi în favoarea celor de la guvernare.”, a specificat Alexandru Oleinic.

De părere că businessul celor doi Vlazi din interiorul Alianței ar prevala în aceste confruntări și că, în tot acest joc, PL rămâne un partid satelit, este analistul politic Nicolae Chirtoacă. El afirmă că mai  importante sunt interesele reale, și nu cele declarate, ale PD, precum și încercările liderilor democrați să reducă din daunele aduse formatiunii, privind acțiunile ilegale si iresponsabile ale fostului procuror general și ale unui grup de înalți demnitari, în contextul incidentului tragic din Pădurea Domnească, care s-a soldat cu moartea unui om.

„Tot ce face acuma PD-ul se explică prin efortul tandemului Lupu-Plahotniuc de a salva fața partidului și de a păstra controlul politic si nu numai asupra institutului procuraturii si, astfel, asupra intregului sistem de justiție.Pe de altă parte, partidul premierului Filat încearcă ceva să capitalizeze în urma incidentului din Pădurea Domnească și să-și consolideze pozițiile în interiorul AIE, în primul rând, încercând să elimine controlul politic PD asupra Procuraturii și a sefului acesteia.

Aici se dă marea luptă, fiindcă grupările oligarhice, care controlează actualmente statul și resursele financiar-economice ale acestuia, se simt foarte vulnerabile, dacă nu sunt acoperite de Procuratură și instanțele de judecată. Realitatea dură și lupta acerbă dintre grupările rivale nu au nimic în comun cu reformele anunțate în domeniul justiției și organelor de drept, cu asigurarea functionalității instituțiilor statului, în special al Procuraturii, care ar asigura supremația legii în stat”, a mai spus Nicolae Chirtoacă.

Referitor la probabilitatea declanșării unor alegeri anticipate și ce ar putea urma, experții poltici au declarat reporterului Politik.md că și aici sunt mai multe scenarii privind derularea evenimentelor. Anatol Țăranu menționează că există pericolul alegerilor anticipate, iar orice criză politică poate să provoace în ultima instanţă un asemenea deznodământ.

„Însă, după părerea mea, la ora actuală probabilitatea alegerilor anticipate este mai mică decât păstrarea situaţiei. Deci sunt mai multe şanse, că situaţia se va dezamorsa şi guvernarea va continua să-şi efectueze activitatea, iar şansele alegerilor anticipate să fie mai mici”, a menționat Anatol Țăranu.

Și politicianul Alexandru Oleinic afirmă că asemenea speculații se aud tot mai des, dar pe care le consideră „ambiții ale unor persoane cu responsabilități mari față de popor și care acum doresc să ne arunce într-o criză politică”.
„Aceasta inevitabil va genera o criză economică profundă, o criză declanșată nu de problemele majore ale țării, dar de reglările de conturi ale clanurilor politico-economice.

Am ajuns în punctul culminant al disperării oamenilor simpli. Sunt în teritoriu patru zile pe săptămână și credeți-mă, în afara capitalei, oamenii, la moment, au cu totul alte probleme. Majoritatea dintre ei se gândesc, mai mult, la ce vor mânca mâine și nu la principiile de integrare sau valorile democratizării”, a menționat Alexandru Oleinic.

Analistul Nicolae Chirtoacă declară că, în lipsa unei alternative reale, a forței a treia, un scrutin electoral anticipat îi va readuce la putere pe actualii actori principali de pe scena politică autohtona, iar votul protestatar îi favorizează pe comuniști.

„În situația actuală, mult depinde de cât de responsabili sunt liderii de partid, cât de bine își vor calcula declarațiile și mișcările politice. Sedința Parlamentului, în cadrul căreia va fi votată inițiativa legislativă a comuniștilor de a-i scoate din funcții pe Speaker și vice-speaker, liderii PD, va fi momentul culminant al actualei situații de criză din cadrul AIE. Dar, pentru moment, se creează impresia că PLDM nu și-a clarificat poziția, în ceea ce privește relațiile mai strânse cu comuniștii în lupta contra lui Plahotniuc. Acest partid mai are nevoie de câteva voturi ale deputaților neafiliați, care nu sunt dependenți de stapânul PD, ceea ce limitează considerabil marginea de manevră a liberal-democraților”, accentuează Nicolae Chirtoacă.

Autor: politik.md
28.01.2013 Opinii
4150
AIE
0

Comentarii 2

  • eugen:

    daca se va destrama aie va fi doar vina lui Filat contrabandistulsi numai a lui,,findka kauta ku orce pret sai degradeze pe colegii din aie,,joaka foarte murdar acest nemernik.

    28.01.2013 10:24
  • Bob:

    In cadrul Alintei cei care lucreaza fara sa culeaga lauri sunt PL si PDM iar PLDM si PCRM sunt acei care se fugaresc doar ca sa apara in presa. Moldova are nevoie de PL si PDM ca sa infrunte criza asta politca!

    28.01.2013 10:32