Sursa imagine: tribuna.md

Arcadie Gherasim: Dezmăţul unei răzbunări

Până la 11 martie urmau să fie finalizate la Bruxelles negocierile pentru Acordul de Liber Schimb, iar până pe14 martie - negocierile vizând Acordul de Asociere cu UE Începând de marţi, rămăseseră doar zece zile pentru ca în faţa Republicii Moldova să se deschidă noi perspective în relaţia cu Uniunea Europeană. Numai că nu a fost să fie. Dnii Lupu, Voronin, Ghimpu, Dodon şi Godea au avut pentru moldoveni alte planuri – să demită anume acum guvernul şi astfel să dea peste cap întrega agendă europeană a Republicii Moldova. Astfel stand lucrurile, orice om normal şi-ar pune fireasca întrebare: dacă dnii Lupu şi Ghimpu plus Godea se declară proeuropeni, de ce nu au mai aşteptat zece zile? Doar, este clar că şi peste zece zile, şi peste douzeci ei, împreună cu aliaţii lor comunişti, ar fi avut voturile necesare pentr a demite guvernul Filat! Eu nu găseam marţi dimineaţa un răspuns la întrebare, însă, spre seară m-a liminat liderul PL Mihai Ghimpu care declara următoarele: " Eliberarea lui Plahotniuc este egală cu eliberarea lui Filat din funcția de premier". În traducere din limba lui Mihai Ghimpu asta ar însemna că demiterea lui Vlad Filat a fost o răzbunare pentru lichidarea funcției de prim-vicespeaker, care îi aparținea lui Vladimir Plahotniuc. Şi punctum! Adică pentru dnii Ghimpu şi Lupu Republica Moldova înseamnă de fapt Plahotniuc, moftul lui Plahotniuc valorează mai mult decât destinul european al moldovenilor, un coşcogemete guvern valorează mai puţin decât dorinţa lui Ghimpu şi Lupu de a-l răzbuna pe Plahotniuc, de a-i satisface poftele, chiar dacă astfel Republica Moldova riscă să nimerească din nou în mrejele Rusiei. Şi ca să nu credeţi că inventez ceva, îl citez şi mai complet pe dl Ghimpu care îi impută lui Filat: „Trebuia să înțeleagă că războiul început de el mai demult cu Plahotniuc înseamnă război între PLDM și PD. Eliberarea lui Plahotniuc este egală cu eliberarea lui Filat din funcția de premier".

Guvernul a fost demis într-o atmosferă de complicitate. După ce au ascultat raportul prezentat de Filat, niciunul dintre opozanţi nu a pus vreo întrebare. Era clar că pe nimeni nu interesa cum se realizează programul de guvernare. Setea de răzbunare era atât de mare încât cei care au pus la cale demiterea guvernului au pierdut orice control asupra a ceea ce vorbesc. Eu nu-l voi cita pe Marian Lupu deoarece nu cred că merită: a fost şi a rămas un comunist fidel Kremlinului şi persolal lui Narâşkin. Pe mine m-a înfiorat dezmăzul verbal al juristului Mihai Ghimpula adresat preşedintelui Nicolae Timofti: "Să audă domnul președinte! În cazul în care domnul președinte va insista ca această criză să fie de lungă durată, eu voi cere demisia președintelui Republicii Moldova. L-am înaintat atunci și am spus că ni l-a trimis Dumnezeu, dar necuratul l-a luat și l-a pus sub dânsul". Din aceste metafore, szimaţi ascultători, ar trebui să înţelegem că necuratul este Vlad Filat căruia Nicolae Timofti ar putea să-i încredinţeze funcţia de premier interimar până la investirea unui nou guvern.

Ieri şeful statului, după ce l-a sfătuit în secret pe Ghimpu să abandoneze rolul de avocat al cuiva şi să se apuce să mai citească şi Constituţia, i-a răspuns mucalitului liberal în felul următor: "În presă se vehiculează informaţii cu privire la intenţia de a presa preşedintele, dar eu nu sunt omul care se lasă presat. Am fost judecător. Şi anterior se făceau tentative de a mă presa. Nu au reuşit şi nici acum nu vor reuşi".

Însă, chiar şi după replica dată de şeful statului, nu ar trebui să trecem lejer peste ameninţarea lansată de liderul PL pentru că, am impresia că, luându-l, ca de obicei, gura pe dinainte, Mihai Ghimpu a deconspirat de fapt o eventuală lovitura de stat despre care, probabil, s-a discutat între Lupu, Ghimpu şi Plahotniuc: demiterea lui Filat, demiterea lui Timofte şi acapararea întregii puteri.

Uniunea Europeană a rămas stupefiată de graba cu care a fost demis guvernul Filat şi reacţiile au urmat imediat. Comisia Europeană și-a retras pachetul pentru agricultură în cadrul negocierilor cu privire la semnarea unui acord de liber schimb RM-UE.

Comisarul European pentru integrare Stefan Fule și Înaltul Reprezentant pentru relaţii externe şi politici de securitate Catherine Ashton au lansat o declarație comună în care menționează că Guvernul Filat 2 a fost demis într-un moment important pentru relațiile UE-R. Moldova . „Am luat act de votul de neîncredere acordat azi de Parlamentul R. Moldova pentru Guvern. Votul are loc în momentul când Moldova înregistrează un progres substanțial în liberalizarea regimului de vize și negocierile ambițioase privind Acordul de Asociere UE-R. Moldova", se menționează în textul declarației.

Şi SUA au reacţionat la cele întâmplate, invitând pe liderii politici din Moldova să găsească o cale de mişcare înainte în baza principiilor democratice şi ale statului de drept. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei SUA la Chişinău, SUA se alătură partenerilor internaţionali în reiterarea importanţei axării pe agenda ambiţioasă de reforme, pe obiectivul de integrare europeană spre beneficiul Republicii Moldova, al poporului şi viitorului ei.

Dar despre ce fel de reforme poate fi vorba, stimaţi ascultători, în situaţia în care şi Lupu, şi Ghimpu şi toţi susţinătorii lor declară azi într-un clas că demiterea guvernului Filat este de fapt o răzbunare pentru demiterea lui Vladimir Plahotniuc? Adică este un fel de răfulată personală a lor cu Filat, pentru că nu toţi judecă la fel ca şi ei. De exemplu, Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD, declara ieri pentru presă următoarele: "PD n-a spus că nu-l acceptă pe Vlad Filat la funcţia de premier. Anumite persoane au declarat asta.". Citat încheiat.

Autor: voceabasarabiei.net
07.03.2013 Opinii
7106
0

Comentarii 5

 • serji:

  Sînt nişte .....alte cuvinte nu sunt pentru aşa indivizi....

  07.03.2013 13:52
 • eugen:

  europa ne va primi si mai calduros fara filat in fruntea guvernului,findka UE nui palace cind into tara democratica se afla la conducerea guvernului un contrabandist si un mafiot,

  07.03.2013 14:35
 • colombo:

  Nu-l mai boci atâta pe "şăfu" verde, că nu-i sfârşitul lumii. În R Moldova au mai rămas oameni deştepţi, corecţi şi cu simţul ruşinii. Ce-l boceşti, de parcă e unicul caz în toată istoria lumii-exemple avem mii, când sunt demise guverne, dar nu fac atâta isterie " bânoasă" cum o faceţi, voi, cei angajaţi ori plătiţi.
  Las-o,dle, că nu eşti un adolescent!!!

  07.03.2013 15:13
 • Ion:

  pe Ghimpos il ia gura pe dinainte!Acest Ghimp nu tine cont de un lucru: apele s-au spart, totul este clar, cine si ce Dumnezeu poarta in suflet! Mirlanul Ghimpos, sub acoperirea "unionista" crede ca orice ar spune el la adresa lui Filat va fi credibil. Nu Ghimposu-le, daca ai facut legamint cu diavolul Interpolului, nimeni nu te mai crede. 90% di segmentul elevat si inteligent al PL va pleca la PLDM si restul la Antimafie! Nu vezi tu pragul Parlamentului, pina nu-ti vezi ceafa brejnevista a ta, tu te-ai pornit pe urmele lui roska si degraba i-l ajungi din urma!

  07.03.2013 15:33
 • talex:

  da cand scriai la timpul ce spuneai?
  da cine a rupt acordu bai, cine a iesit din acord? lupu, ghimpu sau filat?

  07.03.2013 16:23