Sursa imagine: kristofer93.com

5 aprilie 2009, prima zi de cotitură

5 aprilie 2009 a fost prima zi de cotitură.

Nu voi uita niciodată entuziasmul cu care m-am trezit în acea zi. După doar câteva ore de somn și o campanie electorală extrem de dificilă, dimineața zilei de duminică, 5 aprilie 2009, m-a găsit plin de forțe și entuziasm.
 
Am votat destul de devreme, după care am început să dau telefoane pentru a afla ce se întâmplă în țară. Veștile nu erau extraordinare, dar promițătoare.
 
Seara, am așteptat cu sufletul la gură exit-poll-ul. În momentul în care am aflat rezultatele am simțit că cerul cade pe mine, dar mi-am zis că nu pot fi reale. Că Barbăroșie le-a trucat, că lumea n-a răspuns corect la întrebări, la urma urmei exit-poll-ul nu e decât un sondaj.
 
La câteva ore după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului mă rugam ca acestea să se adeverească. Primele ore ale numărării dădeau comuniștilor mult peste 50%.
 
Astăzi e 5 aprilie 2010. A trecut exact un an, perioadă în care s-au schimbat foarte multe lucruri, și s-au schimbat în bine.
 
Cea mai importantă schimbare s-a produs în mentalitatea oamenilor. Cei care cu un an în urmă se temeau să spună că votează sau nu votează cu un partid sau altul, astăzi nu o mai fac sau cel puțin nu au motive să o facă.
 
Oamenilor nu le mai este frică de „democrați”, dispărând acea psihoză impusă de comuniști, precum că odată cu venirea democraților la putere vor reveni criminalii, nu se vor mai plăti pensiile, iar profesorii vor reveni la grevă.
 
Presa poate să se exprime mult mai liber, cel puțin cei care simt această nevoie, o pot face. Nimeni nu-i va lovi cu ranga în cap sau îi va chema la procuratură.
 
Moldova este privită cu totul altfel în exterior. Suntem priviți ca un stat în care democrația predomină, cel puțin pe hârtie. Ultimele vizite ale oficialilor moldoveni la Washington și Bruxelles, confirmă asta.
 
Vedem la conducerea statului persoane culte, inteligente, cărora nu le este frică să recunoască adevărurile istorice. Chiar dacă nu sunt mulți, aceștia există, iar eu cred că vor apărea tot mai mulți odată cu trecerea timpului.
 
Da, pe plan economic stăm prost. Da, moldovenii încă nu se întorc acasă de la muncile de peste hotare. Da, și în actuala conducere există corupți, hoți și incompetenți. Da, niciun vinovat de ceea ce s-a întâmplat între 2001-2008 nu a fost adus în fața legii. Da, cei ce se fac vinovați în represiunile din aprilie sunt în continuare în libertate.
 
Totuși, e 5 aprilie 2010, iar eu exist și pot să scriu ceea ce gândesc. Sunt sigur că dacă și astăzi în Moldova exista aceeași stare de lucruri precum cu un an în urmă, acest blog nu mai exista, poate nici chiar autorul său.
Autor: Alexandru Cozer
Sursa: analizemd.blogspot.com
05.04.2010 Opinii
2448
0

Comentarii 0