Sursa imagine: captura Facebook

Analist: Filat trebuie să renunțe la candidatura sa sau PL trebuie să-l accepte pe Filat

Partidul Liberal a renunţat să mai participe la negocierile privind crearea unei noi majorităţi parlamentare pentru a influenţa astfel Partidul Liberal Democrat să vină cu o candidatură pentru funcţia de premier, alta decât Vlad Filat. De această părere este comentatorul politic Alexandru Cauia, decanul Facultăţii de Drept al Institutului de Relaţii Internaţionale din Moldova.

Expertul a declarat pentru IPN că, pentru a nu ajunge la alegeri parlamentare anticipate, PL sau PLDM ar trebui să facă un pas înapoi: sau liberalii să-l accepte pe Vlad Filat, sau PLDM să renunţe la candidatura acestuia, chiar dacă este locomotiva partidului şi fără Filat în fruntea Guvernului formaţiunea ar pierde din imagine.

Alexandru Cauia crede că Vlad Filat ar putea să se retragă, aşa cum a făcut-o odată Marian Lupu, când a renunţat la funcţia de preşedinte în favoarea unui candidat neafiliat. El nu exclude şi un alt scenariu: o alianţă PLDM, PDM şi neafiliaţii din Parlament, însă, în opinia sa, acesta ar fi un scenariu şubred.

Decanul Facultăţii de Drept admite că preşedintele Nicolae Timofti, ar putea, în urma consultărilor pe care le-a avut cu partidele politice, să-l propună pe Vlad Filat la funcţia de prim-ministru. „Nu este exclus că preşedintele va merge cu prima candidatură, a lui Vlad Filat, după care repetat va merge cu aceeaşi candidatură. Atitudinea celor trei, care vor înţelege că pleacă în alegeri anticipate, se va schimba şi atunci se va pune în prim-plan menţinerea la putere”, a menţionat  Alexandru Cauia.

După demiterea Guvernului Filat, fostele partide ale Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat în câteva runde de negocieri pentru reconstituirea majorităţii parlamentare şi identificarea noului premier.  PLDM a propus preşedintelui ţării candidatura lui Vlad Filat. PL insistă ca liberal-democraţii să înainteze o altă persoană, iar PDM cere garanţii că acordul care va fi semnat nu va mai fi denunţat, cum a făcut-o PLDM la 13 februarie.

Autor: ipn.md
Sursa: ipn.md
10.04.2013 Opinii
5145
0

Comentarii 4

 • eugen:

  nu mai bine ar trebui filat sa cedeze ca sa skapam din aceasta criza,,,filat de urgenta ar trebui sa se lese de funtie pentru binele tarii

  10.04.2013 12:07
 • Sting:

  A ajuns timpul cind Fiulat trebuie sa aplece capul si sa recunoasca ca a gresit si s acedeze la aceast apostura deoarece fostii colegi de alianta la multe au inchis ochii...e rindul lui Fila!

  10.04.2013 14:04
 • gindliber:

  Eu cred ca domnul Filat nu trebuie sa capituleze in fata unui prost ca Ghimpu, i se pare ca cele 12 mandate au o mare importanta?! Sper ca domnul Filat va fi votat, iar Ghimpu, DUPA CUM A SI PROMIS - VA PARASI SCENA POLITICA!!!
  Domnule Filat, fiti bravo, noi avem incredere in dvs., ati demonstrat ca sinteti un conducator foarte bun timp de 4 ani.

  10.04.2013 22:13
 • eugen:

  principalu e ca am evitat alegerile anticipate,care nu avea sa ne aduka la nimik bun,,,gar ghipu e ghipu,,sau cu el sau fara el,mare lukru nu e

  12.04.2013 09:53