Sursa imagine: rferl.org

Petru Bogatu: PL se retrage în opoziţie?

Acest răstimp de o lună şi ceva fără guvern a creat impresia unei clase politice moleşite care nu poate fi trezită decât printr-o strângere de gât. A făcut-o preşedintele Nicolae Timofti, desemnându-l pe Vlad Filat prim-ministru.

Primele reacţii

Şi deodată, totul s-a pus în mişcare. Principalii jucători politici au început să bâzâie ca un roi de viespi în jurul borcanului de dulceaţă. Nu s-au lăsat aşteptate nici ecourile presei şi ale marelui public. Pe de o parte, se aud urale entuziaste, pe de alta însă – numai ironii, bocete sau strigăte de durere. Tot acest zbârnâit de la suprafaţa evenimentelor, dacă îl luăm ca atare, nu spune mare lucru. Din contra, încâlceşte mai mult iţele, producând judecăţi preconcepute şi scenarii delirante.

Să luăm doar titlurile ştirilor despre primele reacţii ale actorilor politici la decizia şefului statului. Acestea mai curând derutează decât informează. Iată câteva dintre ele.

„PD nu-l va vota pe Filat”, titrează un portal. „Lupu va sprijini învestirea guvernului, dar cu anumite condiţii”, îl contrazice altul. „Ghimpu nu-şi schimbă poziţia şi nu va vota lista premierului desemnat”, anunţă un canal de televiziune. „Godea susţine că jocurile au fost făcute, o nouă majoritate parlamentară existând deja”, relatează o agenţie de presă. Şi aşa mai departe.

Şi PD doreşte retragerea PL

Declaraţiile sunt contradictorii, iar unele se exclud reciproc. Asta la prima vedere. La o privire mai atentă însă, dacă le punem cap la cap şi încercăm să le descifrăm, vom descoperi câteva lucruri curioase şi pe deplin lămuritoare.

Primul. Nicolae Timofti l-a desemnat pe Filat la insistenţele lui Marian Lupu care a cerut ca „ceasul să fie pornit”. Ulterior, liderul democrat a ţinut să sublinieze faptul că va sprijini noul guvern dacă Filat îl „va convinge”. De unde şi concluzia că PD s-a hotărât, totuşi, să treacă Rubiconul, bătând palma cu PLDM.

Al doilea. Ghimpu nu-şi permite echivocuri, rămâne în continuare neînduplecat şi afirmă că „PL nu va susţine candidatul desemnat de preşedintele Timofti”. Această rigiditate, cred eu, confirmă supoziţia pe care am făcut-o sâmbăta trecută la emisiunea „Negru şi Bogatu” de la Jurnal TV că liberalii sunt dispuşi să treacă în opoziţie.

PL resimte un acut deficit de imagine care s-a accentuat mai cu seamă după scandalul tăinuirii incidentului din Pădurea Domnească. În aceste condiţii, aflarea la guvernare pe poziţii secundare, în umbra lui Filat, nu are cum să le aducă liberalilor noi puncte electorale în palmares. Trecerea în opoziţie le oferă însă o şansă. Nu în zadar, chiar Ghimpu spune că la guvernare cu Filat „nu vom câştiga alegerile din 2014” .

Unde mai pui că la mijloc se pare că e o înţelegere amiabilă cu Partidul Democrat. Lui Lupu şi Plahotniuc le-ar conveni retragerea liberalilor de la guvernare, întrucât concubinajul lor cu Ghimpu îi împiedică să se extindă pe stânga eşichierului politic, unde tandemul PD-PL nu-i văzut cu ochi buni.

Al treilea. Afirmaţiile mai multor deputaţi independenţi demonstrează că unii dintre aceştia l-ar vota pe Filat. Grupul Mişin, de exemplu.
Simptomatică, din acest punct de vedere, este declaraţia deputatului Sergiu Sârbu, pe care PCRM, precum se ştie, îl acuză că evadarea sa din fracţiunea comunistă ar fi fost „cumpărată” de Plahotniuc”. Acest transfug spune că deocamdată „nu vede nicio premisă pentru a-l vota pe Vlad Filat la funcţia de premier”. Dar, spre deosebire de Ghimpu, el lasă totuşi o portiţă deschisă, precizând că se va mai „gândi în cazul în care se vor respecta anumite condiții”.

O nouă Alianţă cu două partide


Poziţia lui Sergiu Sârbu are o dublă semnificaţie. Pe de o parte, el creează impresia că-i ţinut pe „banca de rezerve” ca să fie băgat în teren în cazul în care vor lipsi voturile necesare pentru învestirea guvernului. Pe de altă parte, apropierea sa de PD dovedeşte o dată în plus că democraţii s-au decis să sprijine candidatura lui Filat.

PLDM şi PD au laolaltă 46 de voturi, la care se adaugă cel puţin încă 4-5 ale independenţilor ( trio-ul Mişin, Sârbu şi Godea care, deşi spune nu, s-ar putea, ca de obicei, să se răzgândească).

Acestora li se vor alătura, pesemne, 3-4 deputaţi din PL şi, nu-i exclus, chiar din grupul Dodon. Şi pentru unii, şi pentru alţii, alegerile anticipate sunt ca sarea-n ochi. Iată de ce, chit că vor rămâne în afara AIE-3, aceştia vor delega câţiva deputaţi pentru a asigura învestirea guvernului. Asta cu atât mai mult cu cât la ultima şedinţă la vârf din PL s-a fi produs o ruptură, unii liberali arătându-se dispuşi să sprijine guvernul Filat.
Astfel se prezintă lucrurile pentru moment. Şi dacă calculele de acasă vor coincide cu cele din târg, lista guvernului va fi în curând votată, iar AIE-3 va fi formată de data aceasta din două partide: PLDM şi PD.

Nu-i exclus ca tocmeala să cadă


Cum însă neîncrederea dintre PLDM şi PD a atins paroxismul, tocmeala ar putea să cadă. În acest caz, preşedintele Timofti va trebui să pună punct şi s-o ia de la capăt.

Până una-alta, Vlad Filat a intrat într-o cursă contra cronometru. Premierul desemnat are la dispoziţie 15 zile pentru formarea guvernului.
Totuşi, bomba cu ceas a alegerilor anticipate încă n-a fost activată. Acest lucru se va produce în momentul în care Filat se va prezenta în Parlament cu prima solicitare de învestitură.

În cazul unui vot negativ, va începe numărătoarea inversă. Şeful statului va mai avea dreptul încă la cel mult două încercări de a rezolva criza guvernamentală. Dacă nu reuşeşte, va erupe numaidecât o nouă cursă electorală.

Autor: Petru Bogatu
Sursa: blog.jurnal.md/petru-bogatu
12.04.2013 Opinii
7154
0

Comentarii 2

  • eugen:

    nu putem spune precis despre asta , atit timp cit massmedia si "analistii" lui filat ataca dur mediatic pe un lider al PDM-ului, bagindul pe liderul liberalilor in buznarul astuia, nu putem spune ferm caPDm va vota pentru Filat si Pl se va retrage in opozitie, totusi Filat este cel ce a tradat de mai multe ori AIE, de aici si temiuri.

    12.04.2013 11:44
  • eugen:

    daca se retrage in opozitie cretca acolo ii e si lokul,,daka nu a ajuns la un numitor comu,lasa ghimpu sa faca souri mai departe asa kum ii place lui,si vom vede aune va ajunge,,

    12.04.2013 11:53