Sursa imagine: independent.md

5 alimente care îţi distrug somnul

Între alimentație și somn există foarte multe legături. Ceea ce mănânci și ce bei îți poate modifica ceasul intern, iar felul în care dormi poate influența alimentația ta de zi cu zi. Cu alte cuvinte, efectul este bilateral. Huffingtonpost.com a făcut lista alimentelor “interzise” pentru seară.

Cafeaua
Nici nu mai e nevoie să-ți explicăm de ce să nu bei cafea seara, după 10. Totuși, nutriționiștii insistă să nu bei cafea nici după-amiază dacă îți dorești un somn profund și odihnitor. Cafeina poate rămâne în corp ore întregi, așa că ai mare grijă. În schimb, dacă simți nevoia să bei ceva cald după amiază sau seara, un ceai este alegerea excelentă.

Ciocolata
Chiar dacă eviți cafeaua sau ceaiurile energizante pe timpul serii, s-ar putea să îți sabotezi somnul cu ciocolată. Știm că este de cele mai multe ori un răsfăț binemeritat, însă ciocolata conține și ea cafeină. În cantități mici, evident, însă destul de mari cât să-ți strice somnul. Iar o ciocolată întreagă poate să ajungă la efectul dat de un suc.

Alcoolul
Chiar dacă ți se face somn după ce bei un pahar de vin și adormi foarte bine, alcoolul afectează etapele mai profunde ale somnului, care sunt foarte importante pentru memorie și gândire. Te vei trezi a doua zi obosită și agitată, din cauza viselor ciudate din timpul nopții. Și da, alcoolul este principalul vinovat în acest caz.

Mâncărurile grase
Sunt rele atât pentru inimă, cât și pentru somn. Grăsimile sunt vinovate de starea de somnolență de peste zi, dar și de somnul întrerupt din timpul nopții.

Friptura
Corpul uman nu este creat să digere mâncarea și atunci când doarme. Carnea este digerată mai greu și pe o durată mai mare de timp. Dacă mănânci seara, riști să nu te odihnești bine tocmai pentru că organismul tău nu este pregătit să adoarmă odată cu tine.

Autor: independent.md
07.03.2015 Caleidoscop
4916
0

Comentarii 0