Sursa imagine: pldm.md

PLDM se extinde pe seama foştilor "stângişti"

O maximă spune: “Vei dormi după cum îţi aşterni”. Liberal-democraţii merg înainte ghidându-se de cu totul de alte principii, cum ar fi “cu cât mai mult, cu atât mai bine” sau “scopul scuză mijloacele”. Atragerea celor 800 foşti social-democraţi dovedeşte un gen de “insaţiabilitate” politică a PLDM, care nu se poate abţine de la practica “mistuirii” şi uniformizării elementelor politice instabile, ce plutesc liber în spaţiul politic autohton. Tentaţia creşte odată cu apropierea “episoadelor electorale”.

Pe lângă faptul că PLDM obţine un avataj numeric în faţa partidelor partenere şi celor rivale, atragerea foştilor social-democraţi reprezintă o lovitură de imagine îndreptată contra aliaţilor apropiaţi ai comuniştilor – PSD. Faptul că obiectul “comercializării” constituie întregi structuri locale, care aparţineau anterior social-democraţilor, slăbeşte poziţia lui Şelin şi a “prietenilor săi comunişti”, care pretind că cei de la guvernare “vând ţara”. Afectată este şi campania de boicotare a referendumului constituţional, iniţiată de acest partid, care nu încetează să se surpe şi după “inhalarea unui volum de aer proaspăt”, după preluarea formaţiunii de cercurile apropiate ale patronului cinematografelor “PATRIA”.
 
Goana după “particule” desprinse de la partidele slăbite, aflate în proces de descompunere, caracterizează instabilitatea, incoerenţa şi coruptibilitatea clasei politice locale. Nu mai contează nici afinităţile doctrinare, totul este înlocuit cu “setea pentru putere”. Alăturarea la monopoliştii “pieţei politice” şi accesul la resursele administrative sunt armele seducătoare pentru a determina dezertarea “piticilor politici”, care benevol acceptă să se dilueze în mediul partidelor mai puternice, convertindu-se în doctrine anterior străine şi chiar incompatibile.
 
“Venim în unica forţă din RM, care poate soluţiona problemele cetăţenilor la nivel naţional şi local” [1] – argumentul invocat de preşedintele Consiliului raionului Făleşti, Nina Botezatu,  care a coordonat practic racolarea celor 800 de ex-psd-işti şi încorporarea lor în PLDM. Fosta psd-istă are parţial dreptate, dar aprecierile sunt conexe la conjunctură curentă, când PLDM controlează în mare parte Guvernul RM şi ţine mâna pe “resursele administrative ale ţării”. Reversul gestului ex-psd-iştilor exprimă “ineficienţa” partidului de provinienţă, dar şi “slăbiciunea” celor “800″ de a contribui la împuternicirea partidului nativ.
 
“Trădarea” în schimbul acţiunilor pentru “cauza de partid”, cea doctrinară sau personală, devine un pericol ascuns pentru toate celelalte partide, care nu sunt la putere şi se depliază văzând cu ochii sub presiunea “momolelor” actorilor politici robuşti, exaltaţi de oportunităţile politice care se zăresc după demontarea definitivă a structurilor comuniste “imune” şi “longevive”.
 
Concluzia este tristă, dar adevărată: incolori din punct de vedere doctrinar, foştii agenţi ai formaţiunilor impotente păşesc pragul altor cluburi politice pentru a simţi puterea reală din care nicioadată nu au gustat. Imigraţiile politice în sânul giganţilor politici deschide perspective clare pentru statornicirea lor la “înălţimile policii”, extinzându-se geografic (în cazul PLDM spre zonele cu predispoziţii comuniste, adică nordul ţării), dar şi pe segmente politice eterogene (PLDM acapără treptat exponenţi ai zonei de stânga a spectrrului politic).
REFERINŢE:
Autor: Dionis Cenuşă
Sursa: cenusadi.wordpress.com
28.07.2010 Opinii
4044
0

Comentarii 1

  • Vasiliţa Roşca:

    nu degeaba te numeşti BOU, moldo boule.
    de vite ca tine nu ducem lipsă în Moldova, din păcate.

    28.07.2010 21:27