Sursa imagine: deschide.md

Blog: „Înțelegerile” lui Renato Usatîi cu autoritățile din Riga, demolate pas cu pas

Joia trecută, 9 martie, primarul penalul fugar Renato Usatîi se lăuda pe internet că, „în urma înţelegerilor lui Usatîi”, la Bălţi începe colaborarea cu orașul Riga, capitala Letoniei. „Înțelegerile” lui Usatîi în privința inițierii colaborării dintre Bălți și Riga au ieșit la iveală odată cu „deplasarea de lucru” în Letonia a unei „delegații bălțene”, în componența căreia a fost băgat și mâna dreaptă a lui Usatîi, viceprimarul Igor Șeremet, scrie autorul blogului  refutabel.wordpress.com. 
Iată și un reportaj de la un post de televiziune care îl spală pe Renato:
La prima vedere, intențiile anunțate de făleștean sunt nobile. Numai că la o doua vedere, după o banală căutare pe Google, se vede că legăturile de colaborare dintre municipiul Bălți și Letonia sunt mai vechi, iar Usatîi nu este un „deschizător de drumuri” în acest sens. Google este mai mult decât generos în detalii ce îl dezgolesc urât pe primarul poreclit Balabol.
Lăudându-se cu „înțelegerile” sale de la Riga, penalul fugar pe pământ rusesc nu pomenește niciun cuvânt despre Agenția de Dezvoltare Regională Nord, instituție care, potrivit tonelor de informații afișate de Google, a apropiat Letonia de municipiul Bălți, dar și de alte localități din nordul Republicii Moldova. Așa se face că, probabil, „înțelegerile” lui Usatîi cu cei din Letonia ar fi fost nule dacă, pe 10 octombrie 2015, în cadrul celei de-a treia ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ADR Nord nu i-ar fi „împins” pe cei de la Primăria Bălți, condusă prin Skype de penalul fugar Usatîi, să semneze un acord de colaborare cu administrația orașului leton Daugavpils.
Bălți, 10 octombrie 2015. Semnarea acordului dintre Bălți și Daugavpils, în absența primarului Renato Usatîi
Bălți, 10 octombrie 2015. Semnarea acordului dintre Bălți și Daugavpils, în absența primarului Renato Usatîi
 
Despre acel acord cu Daugavpils balabolul Usatîi nu suflă niciun cuvânt, dar nici despre cum oamenii de la ADR Nord alergau din urma celor de la Primăria Bălți ca să-i convingă să-l semneze. Culmea e că Usatîi nu a participat la evenimentul semnării acordului de colaborare dintre Bălți și Daugavpils, pentru că în acele zile se afla în corturile instalate ilegal în centrul Chișinăului, în fața clădirii Parlamentului. Acolo, la Chișinău, penalul Usatîi și haidăii săi protestau, făceau frigărui și cântau la karaoke împreună cu fanii lui Dodon și trașii pe sfoară de către capii Platformei DA. Despre această situație Nicolae Apostu scria în blogul său că orașul Bălți este mai aproape de Europa cu sau fără Renato. „E amuzant așa, cei 73% care l-au votat pe Renato știu că sub mandatul lui Bălțiul face pași enormi spre Europa? Nu cred”, scria atunci bloggerul Nicolae Apostu.
 
Iată ce făcea făleșteanul în timp ce la Bălți se semna acordul cu Daugavpils. Captură: nicolaeapostu.com
 
Mai mult, pe 10 octombrie 2015, în ziua semnării acordului dintre Bălți și Daugavpils, în scuarul Primăriei Bălți, unde erau instalate mai multe corturi, un grup de tineri protestau contra primarului Renato Usatîi. Atunci, tinerii scandau că Usatîi nu și-a îndeplinit promisiunile electorale, amăgindu-i pe bălțeni.
 
 
Același Google arată că, de la semnarea acordului dintre Bălți și  Daugavpils și până în prezent, au avut loc mai multe evenimente la care au fost invitate delegații din Letonia, inclusiv din Daugavpils. Se pare că la toate acele evenimente balabolul Usatîi s-a remarcat prin imaculata-i absență. Pe Internet nu există nicio dovadă care ar demonstra prezența fizică a făleșteanului în fața vreunei delegații letone la Bălți.
Dintr-un interviu din iunie 2016 publicat de portalul local eSP.md e clar că lui Usatîi nu i se aduc laude în contextul colaborării dintre Bălți și Daugavpils. Tot acolo se spune că, după mai bine de jumătate de an de la semnarea acordului, legăturile de colaborare dintre municipiul Bălți și orașul Daugavpils încă nu fuseseră valorificate, cu unele excepții modeste.
După toată această tragicomedie, nu ne rămâne decât să bănuim că, de fiecare dată când îi primeau pe „frații” lor din Daugavpils, celor de la Primăria Bălți li se făcea lehamite, mai ales că și făleșteanului îi era drept în cot de problemele municipiului Bălți. Nu ar fi de mirare dacă cei care acum câțiva ani au pus bazele colaborării dintre Bălți și Daugavpils au tot continuat să alerge cu argumente și rugăminți din urma argaților lui Usatîi, și asta numai de dragul bifării în rapoarte a unei localități-problemă de la nordul Moldovei căreia i s-a oferit șansa să calce pe o cale dreaptă.
Ore cei de la Primăria Bălți i-a pus măcar o dată la masă pe „frații” lor din Daugavpils?
Tot așa, „în urma înţelegerilor lui Usatîi”, la Bălţi va începe și colaborarea cu Riga?
Ușa pe care primarul fugar nu a mai deschis-o de foarte mult timp…
Autor: refutabel.wordpress.com
13.03.2017 Opinii
5659
0

Comentarii 3

 • Dan:

  Renat cum a fost balabol si mafiot asa si a ramas. Nu pot sa inteleg ce a fost in gind la balteni cind au ales pe acest cretin.

  13.03.2017 16:50
 • Dima:

  Si iarasi minciuni, ceva de asteptat din partea lui Usatii.

  13.03.2017 17:10
 • Hariton:

  "Где правда Ренат? Или уже есть сила?"
  Genială frază.
  Usatîi a intrat în politică prin minciună și manipulare, iar acum a șters-o din țară, lăsându-și susținătorii pe apa sâmbetei.

  13.03.2017 17:28