Sursa imagine: ria.ru

Dodon sare în apărarea „limbii moldovenești”

Preşedintele Igor Dodon va bloca iniţiativa legislativă a unui grup de deputaţi privind modificarea articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”, remisă ieri Curţii Constituţionale din Moldova (CCM). O declaraţie în acest a fost făcută de către Igor Dodon pentru agenţia rusă RIA Novosti.

„Nu este exclus că procedura va fi lansată. Socialiștii și președintele nu o vor susține categoric. Voi bloca inițiativa de modificare a denumirii limbii de stat”, a spus  Igor Dodon.
 
Șeful statului a explicat că, potrivit procedurii, Curtea Constituțională are la dispoziție șase luni ca să se expună asupra acestei chestiuni.
 
„Sper ca în Parlament să nu se adune 64 de voturi pentru această inițiativă. Dar, dacă se vor găsi, eu nu voi promulga legea. Limba noastră este - moldovenească. Așa a fost, este și va fi”, a declarat șeful statului potrivit sursei citate. 
 
Menționăm că 34 de deputați au semnat pentru schimbarea limbii de stat din „moldovenească” în „română”. Astfel, proiectul de lege ce prevede schimbarea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” a fost expediat ieri, 12 octombrie, Curții Constituționale pentru a fi examinat.
 
Proiectul de lege privind modificarea articolului 13 din Constituție a fost inițiat de deputații Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) acum o lună. Potrivit PLDM, proiectul de lege elaborat vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor Constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a statului Republica Moldova.
 
Amintim că, Curtea Constituțională a emis o hotărâre la 5 decembrie 2013 potrivit căreia limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.
Autor: trm.md
13.10.2017 Actual
680
0

Comentarii 0