Sursa imagine: gandul.info

Cum să ne spălăm corect pe mâini

Credeati ca stiti cum sa va spalati pe maini in mod corespunzator? Mai ganditi-va. Modul in care o facem ne umple si mai mult de microbi.

Atunci cand tinem mainile si le frecam sub uscatorul de la baie, adaugam si mai multe bacterii decat avem imediat dupa ce le spalam, se mentioneaza intr-un articol al revistei New Scientist.

Pericolul este mai mare pentru oamenii aflati in spitale. Chiar si bacteriile inofensive pentru oamenii sanatosi s-ar putea dovedi daunatoare pentru cei bolnavi. "Atunci cand frecam mainile una de alta, aducem mai multe bacterii la suprafata din porii aflati in piele", a declarat Anna Snelling de la Universitatea Bradford, Marea Britanie.

Ea a efectuat un experiment cu 14 voluntari. Le-a cerut sa isi usuce mainile la tipuri diferite de uscatoare, uneori frecandu-si mainile una de alta, alteori renuntand la acest procedeu. Cand nu le frecau, reduceau numarul de bacterii cu 37% fata de momentul imediat urmator spalarii mainilor.

Cele mai eficiente in acest sens sunt prosoapele de hartie. Acestea, chiar si atunci cand voluntari isi frecau mainile imediat dupa spalare, reduceau numarul de bacterii la jumatate.

Autor: Mirel Anghel
Sursa: ziare.com
20.09.2010 Caleidoscop
5789
0

Comentarii 0