Sursa imagine: inprofunzime.md

Jurnalist român: Vizita lui Plahotniuc în SUA trebuie privită în contextul securității regionale

Vizita liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, în Statele Unite ale Americii trebuie privită în contextul securităţii regionale în Sud-Estul Europei. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituș, într-un articl publicat astăzi pe blogul său
 
“Vizita lui Vlad Plahotniuc în Statele Unite are rolul de a contribui la o mai bună înțelegere a viziunii americane despre evoluția Parteneriatului Estic și modul de reglementare al conflictului din estul Ucrainei. Tot mai mulți experți afirmă că formula agreată de Chișinău și Tiraspol (citește Federația Rusă ) pentru reglementarea conflictului de pe Nistru va fi aplicată și în Ucraina”, scrie Victor Nichituş.
 
Autorul mai spune că, spre deosebire de Ucraina, bătălia pentru Republica Moldova se dă în culise, nu pe faţă.
 
“Experții americani cunosc faptul că bătălia pentru dezmembrarea Ucrainei se dă pe față. În vizita făcută peste ocean, liderul Partidului Democrat le-a explicat că bătălia pentru Moldova este una de culise și se desfășoară prin intermediul modului de rezolvare al conflictului transnistrean, dar și al procesului electoral”, notează jurnalistul.
 
Nichituş mai spune că Moldova poate fi un element important în preconizatul cordon de securitate de la Marea Baltică la Marea Neagră. Din acest motiv, Moscova va încerca să influențeze rezultatul alegerilor parlamentare din toamnă.
 
“Poziționarea geografică a statului moldovean, face ca Moldova să fie cheia de boltă pentru cucerirea cordonului de securitate de la Baltică la Marea Neagră. Acesta este motivul pentru care vizita lui Plahotniuc în Statele Unite vine să explice oficialilor americani că, Moscova va încerca să influențeze rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, nu de dragul Partidului Socialiștilor ori al președintelui Dodon. O va face pentru a menține Ucraina în sfera ei de influență. O majoritate parlamentară a socialiștilor îi va permite președintelui Dodon să își sporească pârghiile de putere și să transforme statul moldovean într-o federație în care trupele ruse ar putea avea o bază militară permanentă în Tiraspol”, mai spune Victor Nichituş.
Autor: timpul.md
06.06.2018 Opinii
2842
0

Comentarii 1

  • Andrei:

    Rușii tare mai turba de la faptul că Plahotniuc tot mai aproape este de SUA și nu de csi, dar asta face Moldova să fie tot mai ferma in vectorul geopolitic ales. Ce e rău pentru ruși, e bine pentru independența noastră

    06.06.2018 17:54