Sursa imagine: twitter.com

Curtea Constituțională din Ecuador aprobă căsătoria între persoane de același sex

Curtea Constituţională din Ecuador (CEE) a anunţat că aprobă căsătoria ”egalitară”, făcând astfel jurisprudenţă într-o ţară în care Constituţia de inspiraţie socialistă, în vigoare din 2008, defineşte căsătoria drept o uniune între un bărbat şi o femeie, relatează AFP, potrivit News.ro.

CEE a precizat într-un comunicat, miercuri, că mariajul între persoane de acelaşi sex a fost aprobat de cinci dintre cei nouă magistraţi membri, într-o şedinţă cu uşile închise.
 
Cei patru judecători care s-au opus au apreciat că, pentru a recunoaşte căsătoria între persoane de acelaşi sex, este necesar ca mai întâi ca aceasta să fie legalizată prin reforme constituţionale, potrivit procedurilor prevăzute de lege, prin intermediul Parlamentului.
 
”Această hotărâre are caracter constrângător, pentru că hotărârile Curţii Constituţionale se impun autorităţilor ecuadoriene”, a declarat pentru AFP juristul Gustavo Medina.
 
”Hotărârea Curţii Constituţionale este necesar să se aplice în ţară”, a subliniat acest fost preşedinte al Curţii Supreme şi fost procuror general.
 
”Asta înseamnă că Ecuadorul este mai egalitar, că este mai drept ca ieri, că drepturile omului sunt aceleaşi pentru toţi, fără discriminare”, a adăugat avocatul Christian Paula, de la Fundaţia Pakta, care consiliază aproximativ zece cupluri de acelaşi sex ce doresc să se căsătorească.
 
În 2015, Ecuadorul a recunoscut uniunea de fapt a persoanelor de acelaşi sex, printr-o reformă a Codului Civil.
Autor: News.ro
13.06.2019 Actual
1755
0

Comentarii 0