Sursa imagine: ipn.md

Președintele Curții Constituționale și-a dat demisia

Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcția deținută. Informația apare pe site-ul instituției. „Astăzi, 20 iunie 2019, dl Mihai Poalelungi și-a dat demisia din funcția de judecător și de Președinte al Curții Constituționale”, se arată într-un anunț plasat pe pagina oficială a Curții Constituționale, transmite IPN.

În comunicat nu sunt precizate motivele demisiei lui Mihai Poalelungi. Nici acesta, nici purtătorul de cuvânt al instituției nu au răspuns la telefon pentru a oferi detalii asupra motivelor demisiei.
 
Noua guvernare a cerut judecătorilor Curții Constituționale să-și dea demisia după deciziile luate pe 7-9 iunie și anularea lor ulterioară. Prin deciziile respective, Curtea declara neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului și votarea noului Guvern și instituia interimatul funcției de președinte. Odată cu anularea acestor acte, Parlamentul condus de Zinaida Greceanîi a dobândit calitatea de Parlament constituțional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta și actele adoptate de Guvernul condus de Maia Sandu.
 
Premierul le-a cerut judecătorilor constituționali „să-și prezinte imediat demisiile, dacă mai au un pic de onoare și respect față de Constituția Republicii Moldova și cetățenii acestei țări.
 
Președintele Igor Dodon a venit cu o reacție la demisia președintelui Curții Constituționale. „Îndemn pe ceilalți membri ai Curții Constituționale sa ia exemplu de la ex-președintele Mihai Poalelungi”, a scris Igor Dodon pe pagina de Facebook.
 
Mihai Poalelungi a devenit președintele Curții Constituționale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 117/7 din 6 martie 2018.
Autor: IPN
20.06.2019 Actual
2363
0

Comentarii 0