Sursa imagine: mediafax.ro

CEDO a condamnat Rusia pentru refuzul de a înregistra trei asociaţii pro-LGBT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că refuzul autorităţilor din Rusia de a înregistra trei asociaţii care luptă pentru drepturile comunităţii LGBT reprezintă o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, potrivit France 24, notează Mediafax.

Judecătorii CEDO au informat că decizia de a nu permite înregistrarea celor trei organizaţii este „inacceptabilă”, deoarece a fost luată din simplul motiv că cele trei entităţi apără drepturile acestei comunităţi.
 
Plângerea a fost iniţial depusă la CEDO de către patru astfel de asociaţii, însă solicitarea reprezentanţilor uneia dintre ele a fost respinsă deoarece preşedintele acesteia a insultat şi ameninţat judecătorii Curţii din cauza unei decizii anterioare.
 
Înregistrarea uneia dintre asociaţii a fost respinsă în Rusia pentru că ar „distruge valorile morale ale societăţii” şi ar duce la scăderea populaţiei. O altă asociaţie nu a fost înregistrată deoarece ar fi promovat „extremismul”.
 
„Motivul principal pentru acest refuz a fost acela că organizaţiile respective promovează drepturile comunităţii LGBT”, a informat CEDO.
 
„Acest motiv nu poate fi justificat în mod obiectiv şi, în plus, duce la discriminare pe baza orientării sexuale”, au adăugat reprezentanţii Curţii.
 
CEDO obligă Rusia prin această decizie să le plătească 36.000 de euro reprezentanţilor celor trei asociaţii, dar şi cheltuielile de judecată.
Autor: Mediafax
17.07.2019 Actual
2071
0

Comentarii 0