Sursa imagine: presedinte.md

Dodon solicită de la tribuna ONU recunoașterea și respectarea neutralității Moldovei

„Ca președinte al Republicii Moldova fac uz de orice oportunitate pentru a solicita recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a țării mele”. Declarația lui Igor Dodon a fost făcută în alocațiunea susținută la dezbaterile generale ale celei de a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, transmite IPN.

„Noi vrem să nu mai fim tratați ca un teritoriu neutru. Aceasta este altceva decât un stat neutru. Orice tentativă de a pune la îndoială acest statut de neutralitate este un gest neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova”, a spus Igor Dodon.
 
Președintele a precizat că asemenea abordări aprofundează tensiunile interne și compromit șansele de rezolvare a diferendului transnistrean. „De la această tribună au răsunat apeluri de retragere a militarilor și munițiilor străine ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Vreau să salut inițiativa Federației Ruse de reluare a procesului de distrugere a munițiilor străine stocate în regiunea transnistreană a țării mele”, a declarat Igor Dodon.
 
Potrivit președintelui, spre deosebire de alte conflicte înghețate, cazul celui transnistrean nu are implicații interetnice sau religioase.
 
În alocuțiunea sa, Igor Dodon a declarat că alianța care guvernează Republica Moldova a adus un consens intern, întărit de poziția comună a marilor puteri mondiale, inclusiv SUA, Rusia și Uniunea Europeană. „Acordul pe plan intern și extern ne alimentează speranțele de avansare reală pe calea reformelor interne necesare, cum ar fi reforma justiției și lupta cu corupția”, a afirmat Igor Dodon.
 
Președintele a menționat că există o abordare comună în ce privește respectarea tuturor acordurilor semnate de Moldova, inclusiv acordurile cu UE și cu CSI. „Un loc distinct în cooperarea noastră îl are relațiile cu cele două țări vecine și prietene, România și Ucraina”, a declarat președintele.
 
Igor Dodon a mai menționat că Republica Moldova rămâne ferm angajată în respectarea prevederilor Cartei ONU.
Autor: IPN
27.09.2019 Actual
2075
0

Comentarii 0