Sursa imagine: trm.md

În R. Moldova femeile nu sunt promovate la conducerea instanțelor de judecată

Deşi femeile şi bărbaţii sunt prezenţi aproape la egal în sistemul de justiţie moldovenesc, totuşi femeile nu sunt reprezentate în mod egal în funcţiile de preşedinte sau vicepreşedinte al instanţelor de judecată. Atunci când vine vorba de promovarea femeilor în poziţii cheie, acestea se ciocnesc de un şir de prejudecăţi şi stereotipuri referitoare la rolul femeii în familie şi societate. Sunt concluzii ale unui raport privind dimensiunea de gen în sectorul justiţiei în Republica Moldova, lansat astăzi de către Centrul de Resurse Juridice, scrie IPN.

Potrivit studiului, acest lucru are loc în ciuda numărului din ce în ce mai mare al femeilor care acced la profesie în mod egal cu bărbaţii. Cea mai mare disparitate apare atunci când este vorba de promovarea în funcţii de conducere la Curtea Supremă de Justiţie. Aici, deşi candidează un număr egal de femei şi bărbaţi, promovabilitatea bărbaţilor este de trei ori mai mare.
 
Studiul arată că există încă percepţia că o judecătoare trebuie să renunţe la o parte importantă din viaţa de familie pentru a-şi îndeplini profesia, lucru confirmat de către unele judecătoarele care au reuşit să ajungă în funcţii de conducere. Studiul mai relevă faptul că judecătoarele plătesc preţul succesului profesional cu asumarea unor sarcini: volum mare de muncă, realizarea exigenţelor statutului profesional şi a aşteptărilor referitoare la rolul femeii în familie şi societate.
 
Autorii studiului recomandă modificarea cadrului legal pentru a prevedea explicit că la concursurile pentru ocuparea unei funcţii de conducere, în cazul existenţei unui punctaj egal între o femeie şi un bărbat, să se ia în calcul acordarea de prioritate promovării judecătoarei, atât timp cât încă există un dezechilibru de gen masiv. Totodată, se propune să fie redus numărul dosarelor alocate pentru părinţii care revin din concediul de îngrijire al copilului. La fel, se recomandă să fie oferite periodic cursuri de actualizare a informaţiei pentru judecătorii şi judecătoarele care revin în profesie după concediul de îngrijire al copilului.
 
Raportul a fost elaborat de către Romaniţa Iordache şi Iustina Ionescu, experte internaţionale în domeniul nediscriminării şi a egalităţii de gen, cu sprijinul Centrului de Resurse Juridice, în cadrul proiectului „Suport instituţional pentru dezvoltarea organizaţiei”, finanţat de Suedia.
Autor: trm.md
24.10.2019 Actual
1745
0

Comentarii 0