Sursa imagine: geliosoft.com

Lumea este mai sănătoasă şi mai bogată, susţine un raport al Naţiunilor Unite

Populaţia globului este mai sănătoasă, mai bogată şi mai bine educată ca niciodată până acum, cele mai multe ţări dezvoltate înregistrând progrese uriaşe în ultimii 40 de ani, dezvăluie un raport al Naţiunilor Unite, dat publicităţii joi, transmite AP.

Asia a fost regiunea care a progresat cel mai mult în ceea ce priveşte dezvoltarea umană începând cu anul 1970, China şi Indonezia situându-se în fruntea listei. Unele ţări arabe, în special Omanul, dar şi multe naţiuni latino-americane au cunoscut şi ele un progres semnificativ. 

În cadrul raportului său anual cu privire la calitatea vieţii în lume, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) susţine că astfel de tendinţe trec deseori neobservate, deoarece nivelul de dezvoltare a fost măsurat de obicei doar prin raportarea la venit. Studiul actual a luat în considerare şi nivelul de educaţie, dar şi sănătatea. 

'Creşterea economică nu duce întotdeauna la dezvoltare umană', a declarat Jeni Klugman, conducătorul raportului. 

Printre cele 169 de naţiuni al căror proces de dezvoltare a fost studiat, Norvegia s-a clasat pe primul loc, în timp ce ultima poziţie a fost ocupată de Zimbabwe. Statele Unite s-au clasat pe poziţia a 4-a. 

Administratorul PNUD este de părere că ţările pot contribui foarte mult la ridicarea nivelului de viaţă, chiar dacă creşterea economică nu este una foarte mare. 

În topul celor 10 ţări care au înregistrat cele mai mari progrese figurează cinci naţiuni asiatice: China (nr. 2), Nepal (nr. 3), Indonezia (nr. 4), Laos (nr. 6) şi Coreea de Sud (nr. 8). 

Speranţa de viaţă în ţările arabe a crescut de la 51 de ani, în 1970, la aproape 70 - în prezent, un mare câştig pentru orice regiune. Mortalitatea infantilă în lumea arabă a coborât de la 98 la mie, la 38 la mie, în prezent, adică sub nivelul de 44 la mie, care reprezintă media înregistată la nivel mondial. 

Speranţa de viaţă a scăzut însă în ultimii ani în Belarus, Ucraina şi Rusia.
Autor: Agerpres
Sursa: agerpres.ro
04.11.2010 Caleidoscop
3734
0

Comentarii 0