Sursa imagine: trm.md

21 de reforme sunt necesare pentru a îmbunătăți climatul de afaceri, studiu

21 de reforme sunt necesare pentru a îmbunătăţi climatul de afaceri şi a-i convinge pe străini să investească în ţara noastră. Concluzia se regăseşte într-un studiu făcut public de către Echipa Economică Germană în Moldova şi Asociaţia Businessului European din Republica Moldova, relatează trm.md.

Potrivit studiului, primele patru intervenţii ar trebui să vizeze simplificarea cerinţelor privind depunerea facturilor fiscale de către agenţii economici, anularea actului de predare-primire a lucrărilor efectuate în cadrul procedurilor fiscale, acceptarea certificatelor emise de statele Uniunii Europene la importul de bunuri şi echipamente şi includerea serviciilor comerciale artizanale în programul fiscal ce reglementează activităţile permanente.
 
Totodată, au fost identificate alte două reforme necesare, pentru a încuraja şi dezvolta domeniul investiţiilor. Este vorba despre crearea unui registru public al societăţilor aflate în insolvenţă şi îmbunătăţirea managementului terenurilor agricole.
 
Potrivit autorilor studiului, punerea în aplicare de către autorităţi a acestor propuneri va ajuta Republica Moldova să atragă mai multe investiţii şi să înregistreze o creştere economică mai dinamică.
 
Recent, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a lansat Raportul de Stare a Ţării. Potrivit documentului, în 2018 - 2019, ratele anuale de creştere a Produsului Intern Brut s-au stabilizat în jurul nivelului de patru la sută, fără a produce schimbările structurale de care are nevoie economia Republicii Moldova. Cea mai mare parte din Produsul Intern Brut - peste 80%, continuă să fie constituită din consumul gospodăriilor, influenţat puternic de remitenţe. Cele din urmă înregistrând o scădere continuă, dar şi o erodare a capacităţii de a asigura creşterea economică şi atragerea investiţiilor.
Autor: trm.md
09.11.2019 Actual
1029
0

Comentarii 0