Sursa imagine: protv.md

Sânii femeilor ne pot salva viaţa?

Ultima descoperire medicala arata ca organele deteriorate pot fi salvate cu ajutorul celulelor stem, fara a se folosi acel tip embrionar deja cunoscut, care a dat nastere controverselor in domeniu. Descoperirea a fost facuta cu ajutorul sanilor unei doamne.

Cytori Therapeutics, o companie biotehnologica din San Diego, anunta ca visul medical privind regenerarea tesuturilor umane se va implini curand. Directorul executiv al companiei, Chris Calhoun, sustine ca sanii unei femei au dus la descoperirea unor noi frontiere ingineresti ale tratarii tesutului uman, scrie Wired.

Calhoun impreuna cu echipa sa de cercetatori au studiat in detaliu trupurile femeilor, cu precadere in zona sanilor, avand ca scop analizarea atenta a cancerului mamar. 

Totul a plecat de la aceasta afectiune, care in urma extirparii partilor bolnave a lasat mii de femei mutilate la nivelul bustului.

Specialistul spune ca descoperirea si utilizarea tesutului adipos imbogatit cu celule stem specifice, pentru revitalizarea si vindecarea organelor ranite sau distruse, este un intreg proces ce ar putea reprezenta unul dintre cele mai importante progrese medicale din acest secol. 

In urma rezolvarii a catorva cazuri cu ajutorul celulelor recoltate din propriul tesut adipos sanatos, zona mamara s-a refacut. Acest lucru va ajuta doamnele care au suferit de cancer mamar sa isi refaca sanii mutilati de bisturiul chirurgului. 

Metoda poate fi folosita si in absenta unei afectiuni, de femeile pur si simplu nemultumite de inzestrarea lor naturala.

Planul de viitor al celor de la Cytori Therapeutics vizeaza raspandirea pe piata a acestei tehnologii, fara a se atinge de controversata varianta a celulelor stem de tip embrionar. 

Mai mult, ei sustin ca metoda descoperita in laboratoarele Cytori poate trata multe organe, indiferent de afectiune sau tipul de organ.

Chris Calhoun spune ca ceea ce s-a dorit timp de zeci de ani in plan medical s-a realizat abia acum, dezvoltand o noua specialitate medicala: medicina regenerativa.

Autor: Cristian Birdac
Sursa: ziare.com
09.11.2010 Caleidoscop
5225
0

Comentarii 0