Sursa imagine: md.undp.org

PNUD lansează cel mai amplu studiu mondial al opiniei publice privind schimbările climei

Astăzi, celebritățile și tinerii activiști se întrunesc cu oficialii ONU, autoritățile guvernamentale și societatea civilă pentru a lansa Misiunea 1.5, o campanie care are drept scop apropierea oamenilor și guvernelor privind acțiunile climatice ambițioase. 

Misiunea 1.5 are scopul să ofere oportunitatea unui număr de 20 de milioane de oameni din întreaga lume de a-și spune cuvântul privind modalitățile de a limita schimbările climatice, pe care vor să le vadă adoptate de șefii de guverne. Campania, realizată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), speră să apropie cetățenii și guvernele, care s-au confruntat cu un val de proteste publice în toată lumea, inclusiv greve la școală și proteste în masă. 
 
Campania se concentrează în jurul unui joc video pe internet și telefoane mobile, dezvoltat de PNUD împreună cu experții în crearea jocurilor, în științe climatice și în sondaje publice, în care jucătorii au rolul decidenților politici în domeniul climei și iau decizii în încercarea de a menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius. 
 
După joc, participanții sunt rugați să voteze acțiunile climatice cheie, pe care vor să le vadă adoptate. Aceste date vor fi analizate și prezentate guvernelor, care deseori nu au acces la informații fiabile privind opinia publică cu referire la acțiunea climatică. 
 
Cel mai mare sondaj internațional al opiniei publice privind schimbările climatice a inclus 10.000 de persoane din 76 țări și a fost efectuat înainte de negocierile climatice de la Paris din 2015.
 
Jocul Misiunea 1.5 este disponibil pe mission1point5.org și poate fi jucat de oameni din fiecare țară de pe glob.
 
Achim Steiner, Administratorul PNUD, a declarat: „Împreună cu partenerii din sectoarele privat și public, prin intermediul campaniei date, putem să conectăm milioane de oameni cu guvernele lor într-o discuție inovativă în ambele direcții privind soluțiile la criza climatică și să creștem ambițiile înainte de negocierile climatice COP26, care vor avea loc la Glasgow mai târziu în acest an”.
 
În a doua sa Contribuție națională determinată, Republica Moldova și-a asumat angajamentul necondiționat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 70% către 2030, comparativ cu 1990 și cu 88% cu condiția disponibilității sprijinului tehnic, financiar și tehnologic. Sectoarele cele mai vulnerabile față de schimbările climatice sunt agricultura, resursele acvatice, silvicultura, sănătatea, energia și transportul.
 
„Republica Moldova este lider în rândul țărilor Parteneriatului Estic în acțiunile climatice și opiniile oferite prin jocul Misiunea 1.5 vor permite o mai bună înțelegere a modului în care oamenii percep prioritățile schimbărilor climatice și vor optimiza dialogul cu Guvernul. PNUD și-a asumat angajamentul să sprijine țările pe cale atenuării schimbărilor climatice și adaptării și Misiunea 1punct5 este una din multele acțiuni relevante”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
 

Misiunea 1.5 a fost dezvoltată de PNUD și parteneri  săi în calitate de platformă online, care educă oamenii cu referire la acțiunea climatică și îi conectează cu guvernele și decidenții lor politici. Campania se numește Misiunea 1.5, deoarece trebuie să acționăm acum pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius.  
 
PNUD lucrează cu oamenii de toate nivelurile societăţii pentru a sprijini crearea unor ţări rezistente la crize şi pentru a ghida şi susţine o dezvoltare, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii fiecărui om. Prezenţi în aproape 170 de ţări şi teritorii, noi oferim o perspectivă globală şi soluţii locale pentru abilitarea oamenilor şi crearea unor ţări rezistente.
Autor: HotNews
Sursa: md.undp.org
17.02.2020 Actual
2003
0

Comentarii 0