Sursa imagine: protv.md

CC: Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, neconstituțională

Legea privind aşa-numitul pachet de măsuri anticriză în contextul pandemiei, asupra căreia Guvernul şi-a angajat răspunderea, a fost declarată neconstituţională. Verdictul a fost de către magistrata Liuba Şova, preşedinta şedinţei de astăzi de la Curtea Constituţională, după ce preşedintele Înaltei Curţi, Vladimir Ţurcan, s-a abţinut să participe la dezbateri.

Şova a mai  precizat că judecătorul Eduard Ababei a avut o opinie separată pe care o va face publică ulterior.
 
Curtea Constituţională a examinat astăzi patru sesizări care solicitau controlul constituţionalităţii acestei legi, depuse de către un grup de deputaţi de la PAS, PPDA, grupul Pro Moldova, dar şi a deputatului neafiliat Alexandru Oleinic.
 
„Este o mică victorie pe care am reuşit împreună să o obţinem. În urma acestei decizii are de câştigat Moldova şi fiecare cetăţean”, a menţionat Andrian Candu, liderul Grupului parlamentar Pro Moldova. Potrivit lui, experienţa de astăzi ar trebui să fie o lecţie pentru majoritatea parlamentară, preşedintele Dodon şi Guvern.
 
„S-a demonstrat că Curtea Constituţională este printre puţinele autorităţi statale (dacă nu singura), care nu este controlată de Igor Dodon. A apărut o rază de lumină. Sper că după decizia de azi ne putem aştepta şi la schimbarea preşedintelui acestei instituţii. Curtea Constituţională a reamintit tuturor că Moldova este republică parlamentară şi nimeni niciodată nu trebuie să treacă anumite linii roşii în raport cu organul reprezentativ suprem legislativ”, a scris deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, pe facebook. 
 
Precizăm că, între timp, unele prevederi, inclusiv cea cu privire la ajutorul de şomaj, care se conţin în legea anulată de Curtea Constituţională, sunt aplicate în urma unei decizii a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.
Autor: trm.md
13.04.2020 Actual
1865
0

Comentarii 1

 • Ungureanu:

  Ce fel de „rază de lumină” e și asta?
  Deciziile CC nu se schimbă!
  Dacă fiecare va schimba după bunul plac, nici nu mai avem nevoie de CC.
  Și toate au pornit de la „ambâțul” Maiei sandu...

  14.04.2020 00:41