Sursa imagine: trm.md

Cardurile bancare, tot mai populare în Republica Moldova

Volumul operaţiunilor cu carduri bancare în anul 2020 au ajuns la 80 de miliarde de lei, în creştere cu peste 5% faţă de perioada similară a anului 2019. Este cea mai mică creştere din momentul când au apărut cardurile bancare în Republica Moldova şi de patru ori mai mică decât media din ultimii ani, când creşterea anuală a tranzacţiilor cu cardurile bancare era în jur de 20%. Pandemia COVID-19 şi restricţiile de călătorie sunt factorii de bază care au influenţat negativ volumul operaţiunilor cu carduri bancare, susţin experţii, relatează Mesager.

Potrivit experţilor, cele mai multe operaţiuni cu cardurile bancare sunt cele de retragere a numerarului din bancomate. Astfel, în primele nouă luni ale anului trecut, de pe carduri au fost retrase sub de peste 38 de miliarde de lei sau cu 1,5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019. În opinia experţilor, cardurile bancare, în ultimul timp, devin un mijloc de plată şi nu un simplu instrument de obţinere a numerarului.

„Dacă înainte aşa făceau 99 la sută din moldoveni, anul acesta avem o tendinţă pozitivă. Doar 70 la suta dintre aceştia retrag în numerar, restul fac achitările cu cardul bancar. Plăţile cu cadrul bancar depăşesc 20 de miliarde de lei. Este o cifră de peste 50 la sută comparativ cu anul trecut”, a declarat expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Părerile moldovenilor rămân împărţite în legătură cu folosirea cardului bancar.

„Eu cu cash. Nu că nu pot, dar eu sunt la pensie. Nu am practicat noi tare aşa, soţia mai mult”. „Cumpăram cu cardul, e mai simplu, mai sigur, nu poate sa te mintă...”. „În prezent eu procur şi fac achitări doar cu bani cash. Aşa m-am deprins”. „Nu stau în rând, nu pierd timp. Cu cardul e mai convenabil şi fac economie de timp”. „Cel mai mult cu cardul. Cu COVID tot e o profilaxie, la transmiterea virusului prin contact”, spun oamenii.

Experţii susţin că, pentru prima dată în istoria cardurilor bancare, plăţile efectuate de către moldoveni peste hotarele ţării în 2020 au înregistrat o scădere faţă de anii precedenţi. În acelaşi timp, şi străinii şi-au redus volumul operaţiunilor în Republica Moldova.

„COVID-ul, închiderea hotarelor, imposibilitatea de a pleca peste hotare la odihnă şi din contra, de a veni în Moldova a adus la aceea că plăţile moldovenilor cu cardul peste hotare a scăzut”, a mai declarat Andrei Ioniţă.

Potrivit experţilor, volumul tranzacţiilor cu cardurile bancare în 2020 a constituit 80 de miliarde de lei.

Autor: trm.md
14.01.2021 Actual
359
0

Comentarii 0