
Cardurile bancare, tot mai populare în Republica Moldova
Volumul operaţiunilor cu carduri bancare în anul 2020 au ajuns la 80 de miliarde de lei, în creştere cu peste 5% faţă de perioada similară a anului 2019. Este cea mai mică creştere din momentul când au apărut cardurile bancare în Republica Moldova şi de patru ori mai mică decât media din ultimii ani, când creşterea anuală a tranzacţiilor cu cardurile bancare era în jur de 20%. Pandemia COVID-19 şi restricţiile de călătorie sunt factorii de bază care au influenţat negativ volumul operaţiunilor cu carduri bancare, susţin experţii, relatează Mesager.
Potrivit experţilor, cele mai multe operaţiuni cu cardurile bancare sunt cele de retragere a numerarului din bancomate. Astfel, în primele nouă luni ale anului trecut, de pe carduri au fost retrase sub de peste 38 de miliarde de lei sau cu 1,5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019. În opinia experţilor, cardurile bancare, în ultimul timp, devin un mijloc de plată şi nu un simplu instrument de obţinere a numerarului.
„Dacă înainte aşa făceau 99 la sută din moldoveni, anul acesta avem o tendinţă pozitivă. Doar 70 la suta dintre aceştia retrag în numerar, restul fac achitările cu cardul bancar. Plăţile cu cadrul bancar depăşesc 20 de miliarde de lei. Este o cifră de peste 50 la sută comparativ cu anul trecut”, a declarat expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.
Părerile moldovenilor rămân împărţite în legătură cu folosirea cardului bancar.
„Eu cu cash. Nu că nu pot, dar eu sunt la pensie. Nu am practicat noi tare aşa, soţia mai mult”. „Cumpăram cu cardul, e mai simplu, mai sigur, nu poate sa te mintă...”. „În prezent eu procur şi fac achitări doar cu bani cash. Aşa m-am deprins”. „Nu stau în rând, nu pierd timp. Cu cardul e mai convenabil şi fac economie de timp”. „Cel mai mult cu cardul. Cu COVID tot e o profilaxie, la transmiterea virusului prin contact”, spun oamenii.
Experţii susţin că, pentru prima dată în istoria cardurilor bancare, plăţile efectuate de către moldoveni peste hotarele ţării în 2020 au înregistrat o scădere faţă de anii precedenţi. În acelaşi timp, şi străinii şi-au redus volumul operaţiunilor în Republica Moldova.
„COVID-ul, închiderea hotarelor, imposibilitatea de a pleca peste hotare la odihnă şi din contra, de a veni în Moldova a adus la aceea că plăţile moldovenilor cu cardul peste hotare a scăzut”, a mai declarat Andrei Ioniţă.
Potrivit experţilor, volumul tranzacţiilor cu cardurile bancare în 2020 a constituit 80 de miliarde de lei.
-
PRIMARII BAT ALARMA – LACUNELE LEGISLAȚIEI PRIVIND CONFLICTUL DE INTERESE CONDUC LA ACTE ABUZIVE DIN PARTEA UNOR INSPECTORI ANI!
23.01.2021 -
PRIMARII BAT ALARMA – LACUNELE LEGISLAȚIEI PRIVIND CONFLICTUL DE INTERESE CONDUC LA ACTE ABUZIVE DIN PARTEA UNOR INSPECTORI ANI!
23.01.2021 -
Privarea autorităților locale de posibilitatea de a interveni în gestionarea resurselor naturale încalcă principiul autonomiei locale și generează consecințe grave
22.01.2021 -
Primarul de Bardar, Ialoveni Valeriu Rață: „Nu înțeleg de ce ANI tratează primarii în asemenea hal?”
21.01.2021 -
ADR Nord și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți își intensifică relațiile de colaborare
21.01.2021
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
Comentarii 0