Sursa imagine: captura Video

În oraşul Bălţi a fost inaugurat monumentul eroilor căzuţi la datorie pentru integritatea Republicii Moldova

În oraşul Bălţi a fost inaugurat astăzi monumentul eroilor căzuţi la datorie pentru integritatea Republicii Moldova. Este un semn de recunoştinţă pentru sutele de poliţişti şi civili care în 1992 s-au jertfit în războiul ruso-moldav. Cei mai mulţi dintre ei erau foarte tineri, cu planuri de viitor, dar au căzut pe front sub gloanţele inamicului.

În războiul ruso-moldav din 1992, cinci militari şi poliţişti din municipiul Bălţi au căzut pe câmpul de luptă, seceraţi de gloanţele militarilor Armatei a 14-a. Printre ei şi fiul de doar 21 de ani al Ecaterinei Cantemir.

ECATERINA CANTEMIR, mama eroului Viorel Cantemir: „Făcându-şi serviciul, era o noapte ploioasă, cu vânt mare, ningea, şi răufăcătorii au vrut să intre într-un magazin, lângă lumea copiilor. El era de serviciu. Acolo erau trei răufăcători care l-au atacat şi l-au împuşcat pe loc".

În semn de omagiu, gimnaziul din satul Sofia, raionul Drochia, poartă astăzi numele eroului Viorel Cantemir. Combatanţii supravieţuitori ai războiului de pe Nistru au venit astăzi la Monumentul eroilor din Bălţi pentru a aduce un omagiu foştilor colegi de arme.

ANDREI, veteran al războiului ruso-moldav: „Cu 29 de ani în urmă, pe 19 iunie, seara, era într-o vineri, se amurgea, pe noi ne-au ridicat şi ne-au trimis la Bender.  Toată noaptea aşa era: se începea câte un art obstrel (împuşcături) şi pe urmă linişte şi după ce era linişte, se începea lumea a văicăra, care erau răniţi, începeau a se văicării"

IURIE NEGHINĂ, veteran al războiului ruso-moldav: „Educaţia militaro-patriotică, dragostea de ţară, de sacrificiu, de familie, de copii, care trebuie să fie educaţi în stil patriotic, acest monument va contribui, în viziunea mea”.

Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă şi a sfinţit Monumentul Eroilor inaugurat astăzi la Bălţi.

VICTOR GAICIUC, ministrul Apărării al Republicii Moldova: „Un astfel de monument, care prin semnificaţia sa, aduce omagiu tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.  "

În războiul ruso-moldav din 1992 au murit peste o mie de basarabeni.
Autor: TVR Moldova
20.06.2021 Actual
634
0

Comentarii 0