Sursa imagine: Reuters

Macron va discuta cu preşedinţii ucrainean şi rus "în următoarele zile"

Preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta "în următoarele zile" cu omologii săi ucrainean, Volodimir Zelenski, şi rus, Vladimir Putin, după un summit virtual între liderul de la Kremlin şi Joe Biden, pentru a evita o escaladare militară în Ucraina, a anunţat marţi Palatul Elysee, notează AFP.

Washingtonul a făcut cunoscut că preşedintele american a vorbit cu liderii francez, german, italian şi britanic pentru "a-i informa" despre conversaţia sa cu Vladimir Putin "şi a se consulte în legătură cu calea de urmat".

Palatul Elysee a confirmat că preşedintele Macron se va întâlni vineri cu noul cancelar german, Olaf Scholz, la Paris şi că "vor examina împreună modalităţile de reangajare a Rusiei în cadrul formatului +Normandia+" dintre Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa, căruia Joe Biden "i-a acordat sprijinul deplin".

"Cei cinci lideri şi-au reafirmat hotărârea de a lucra împreună pentru a garanta suveranitatea Ucrainei şi pentru a se asigura că stabilitatea şi securitatea acesteia sunt asigurate", a spus Palatul Elysee într-un comunicat.

"În acest sens, ei rămân vigilenţi cu privire la iniţiativele agresive care ar putea fi luate de Rusia faţă de Ucraina".

După cum declarase mai devreme, Emmanuel Macron a subliniat că, în opinia sa, este "necesar să se exploreze în continuare căile şi mijloacele pentru a asigura o dezescaladare a tensiunilor dintre cele două ţări".

Obiectivul este "de a avea un format pentru 'a diminua starea conflictuală', a înlătura tensiunea din relaţia cu NATO", a mai indicat preşedintele francez, în timp ce Moscova nu vede cu ochi buni posibila integrare a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.
 

Autor: agerpres.ro
08.12.2021 Actual
700
0

Comentarii 0