Sursa imagine: moldpres.md

La Biblioteca Națională a avut loc o suită de evenimente culturale

Ministerul Culturii, Biblioteca Națională, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, au organizat astăzi o suită de evenimente pentru a marca Ziua Națională a Culturii, relatează MOLDPRES.

În cadrul manifestărilor, a avut loc lansarea Calendarului Național 2022, lansarea de carte „Opera Omnia. I. L. Caragiale” - ediția a II-a, 2 vol., apărute la Iași și inaugurarea expoziției „Ion Luca Caragiale - „...un om cât o lume”. 170 de ani de la naștere.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a transmis un mesaj tuturor oamenilor de cultură, subliniind că, de fapt, cultura noastră este ancorată în limba română. ”Astăzi îi omagiem pe oamenii de creație care și-au consacrat viața domeniului culturii, adeseori cu jertfe și sacrificii. Cultura, educația și mediul sunt trei piloni ai societății”, a accentuat oficialul.

În cuvântul său de salut, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a accentuat că Ziua Culturii Naționale, așa cum e în România, și Ziua Națională a Culturii în R. Moldova, sunt marcate sub înaltul patronaj spiritual al marelui Eminescu, astfel fiind sărbătorită toată creația. În context, vicepreședintele Institutului Cultural din București, Mirel Taloș, a remarcat că nu există cultură fără creatori.

În continuare, directorul instituției, Elena Pintilei, academicianul Andrei Eșanu și Elena Balinschi, șefa Secției cercetări biobibliografice au prezentat ”Calendarul Național”, la a 30-a aniversare. Astfel, conceput ca un anuar enciclopedic, lucrarea cuprinde note biobibliografice despre cele mai de seamă personalități din domeniile științei, culturii și artei din țară și de peste hotare. Această publicație este destinată tuturor celor care se interesează de marele personalități și evenimente din istoria poporului român, precum și de marele figuri din întreaga lume, care au marcat prin opera și faptele lor destinul și activitatea timp de secole a popoarelor lumii.

Expoziția „Ion Luca Caragiale - „...un om cât o lume”. 170 de ani de la naștere propune o incursiune în documentele ce reflectă actualitatea și vitalitatea operei marelui clasic. Ea cuprinde circa 250 de documente din colecțiile BNRM - versuri, proză, dramaturgie, cărți pentru copii, semnate de către I. L. Caragiale și editate în diferite timpuri, inclusiv în alte limbi; amintiri ale contemporanilor protagonistului, dicționare, enciclopedii, albume, afișe ș.a.

În recital au evoluat compozitorul și interpretul Ilie Văluță, Om Emerit, cântăreața Veronica Văluță-Bantaș și elevi ai Școlii de Muzică „Eugen Doga” din orașul Chișinău.

Autor: moldpres.md
15.01.2022 Actual
555
0

Comentarii 0