
Transferuri mai rapide și mai sigure. BNM a lansat o nouă versiune a Sistemului automatizat de plăți interbancare
Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat astăzi, 23 mai o nouă versiune a Sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI).
Modernizarea sistemului a cuprins componenta de software și hardware a SAPI, și a inclus separarea logică a sistemului de decontare pe baza brută în timp real (DBTR) şi a sistemului de compensare cu decontare pe bază netă (CDN). Suplimentar, a fost creată o nouă posibilitate de gestiune a limitelor de lichiditate de către participanți, migrarea mai avansată a mesajelor de plată (ISO 20022), precum și înlocuirea platformei hardware. Aceste schimbări vor asigura o creștere scontată a performanței sistemului, precizează BNM.
Particularitățile noi ale SAPI oferă un grad superior de automatizare întregului lanț de plăți – de la inițierea acestora de către plătitor, până la recepționarea mijloacelor bănești de către beneficiar. Avantajele modernizării urmează să fie resimțite și apreciate, la fel, de utilizatorii serviciilor de plăți în lei moldovenești – persoanele fizice și cele juridice.
Potrivit conceptului de dezvoltare a domeniului de plăți din Republica Moldova, modernizarea SAPI reprezintă o primă etapă a acțiunilor ce urmează a fi întreprinse de BNM, care va fi urmată de etapa a doua – implementarea la nivel național a plăților instante.
Proiectele sunt orientate spre dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova. Acestea urmăresc scopul de a facilita modernizarea serviciilor de plăți și de a oferi comunității financiare un sistem de plăți ce înglobează atât infrastructuri de înaltă performanță, cât și instrumente de plată moderne care ar corespunde necesităților consumatorilor.
SAPI a fost implementat în anul 2006 și este administrat și operat de BNM. În anul 2021, prin intermediul SAPI a fost procesat un volum total de 13,8 milioane tranzacții în valoare de 1 083 miliarde lei, majorându-se atât ca număr (9,8 la sută), cât și ca valoare (0,7 la sută) comparativ cu anul 2020. Volumul mediu zilnic al operațiunilor în SAPI a constituit 54,6 mii de tranzacții în valoare de 4,3 miliarde lei.
Pe parcursul anului 2021, disponibilitatea medie a sistemului pentru participanți a constituit 99,9 la sută, ceea ce ilustrează capacitatea înaltă a SAPI, fără întreruperi sau incidente, pe durata programului de funcționare.
-
Opinia CALM privind acțiunea oficiului Cancelariei de Stat de a anula Decizia CMC în domeniul stabilirii tarifelor în transport municipal: autonomia locală și descentralizarea sunt principii constituționale fundamentale și trebuie respectate!
29.06.2022 -
JURNALISMUL COMUNITAR: Comunicare pentru Comunitate. Podcast #6
28.06.2022 -
Conferința - ”RO-MD-DE: Conectarea companiilor în vederea creșterii exporturilor în sectorul turismului”
28.06.2022 -
CALM salută acordarea statutului de țară candidată la UE pentru R. Moldova și consideră că pentru realizarea acestui deziderat este nevoie de măsuri concerte de descentralizare și conjugarea eforturilor APL și APC!
27.06.2022 -
Cu sprijinul Estoniei, 63 de antreprenori din nordul țării își fortifică cunoștințele în domeniul management financiar și marketing
27.06.2022
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
Comentarii 0