Sursa imagine: europalibera.org

"E trist că unul dintre cei mai promiţători miniştri din Guvernul Filat I & II are o imaginaţie aşa limitată"

Citat din programul de guvernare al AIE2: „Sporirea substanţială a remunerării judecătorilor, însoţită de reforma sistemului de pensionare şi excluderea oricăror sporuri sau retribuţii nonfinanciare care nu sînt bazate pe criterii obiective”.

Pun mana in foc ca aceasta „super idee” vine de la actualul ministrul al justitiei, Alexandru Tanase. Dl Tanase a trecut „prin chinurile facerii” aceasta idee inca prin octombrie 2010 si deci nu este una noua in programul de guvernare. Atunci am crezut ca e mai mult un fel de propaganda electorala decit un semn ca ministrul e rupt de realitatea societatii moldovenesti, scrie LaSer Blog.
 
In fond, ministrul justitiei propunea atunci ca salariul unui judecator sa nu fie mai mic de 1500 de dolari, fiindca, dupa cum spunea el insusi, dansul nu isi poate inchipui cum un judecator, care rezolva cazuri de milioane, sa fie remunerat numai cu 3-4 mii de lei la sfirsitul lunii.
 
E trist ca unul dintre cei mai promitatori ministri din Guvernul Filat I & II are o imaginatie asa limitata. Domnule ministru, pentru a va stimula un pic imaginatia, o sa va dau un mic exemplu, poate va treziti la realitate. Cred ca nu o sa negati faptul ca tara, al carui ministru sinteti, este tinuta in viata artificial de catre banii veniti din strainatate, de la moldovenii care lucreaza in Spania, Italia, Rusia, Israel etc.
 
Stiti, domnule ministru, cit primeste la sfirsitul lunii o moldoveanca care ingrijeste de un batrin in Italia? Daca nu stiti, atunci puteti intreba pe la vecini si o sa va spuna ca in jur de 500-800 de euro. Iar pentru acesti bani femeia trebuie sa ridice din greu de 3-4 ori pe zi batrini de 70-80 kg pentru a-i spala, duce la wc, a-i hrani s.a.m.d.
 
Banii aceastea sint municiti din greu, cu multa transpiratie si consecinte uneori catastrofale asupra sanatatii acestor femei. Culmea e ca basarabencele, ce fac acesti bani, nici nu pot sa se bucure de ei cind ii vad in maini, fiindca imediat se duc la Western Union si mai mult de jumatate din suma muncita o trimit in Basarabia, unde le mor copii de foame.
 
Povestea nu se termina aici, deoarece cei care primesc banii din strainatate sint nevoiti imediat sa ii dea, pentru a-si cumpara de mincare, de imbracat, a plati datoriile, impozitele, contractele de studii, chiria etc, etc. Daca nu ar fi banii din strainatate, nu s-ar mai plati toate acestea si asa-numitul stat Republic Offff Moldova ar da faliment a doua zi. Dar deoarece cele enumerate mai sus se platesc cu chiu, cu vai, statul mai este inca in stare sa achite salarile, inclusiv dumneanavoastra si judecatorilor dumneavoastra.
 
Deci Dle ministru, Dvs propuneti ca judecatorii sa aiba un salariul cam de doua ori mai mare decit al acelor sarmane femei care cu multa truda in final contribuie substrantial la salariile judecatorilor. Ce merite, ma rog, au acesti judecatori in comparatie cu basarabenii din strainatate, cu medicii, cu invatatorii, cu taranii sau alte categorii profesionale, de numai pentru ei este prevazut in mod express in programul de guvernare o „marire substantiala” a salariilor? Oare judecatorii nu trebuie, ca orice alt cetatean, sa-si indeplineasca datoria fara a recurge la ilegalitati? De ce trebuie sa le mariti salariile „substantial”, ca sa-si faca lucrul asa cum trebuie, fara a fi corupti pina in maduva oaseleor? Oare un profesor care investeste direct in viitorul acestei tari, dedicandu-si viata instruirii si educarii copiilor, nu merita un salariu de 1500 de dolari? Sau medicii – nu sunt si ei corupti, avand salarii mizere? Oare acestia, dupa ce studiaza atata timp si fiind ulterior responsabili de vietile oamenilor, nu merita un salariu de 1500 de dolari?
 
Poate Dumneavoastra o faceti pe niznaiul si nu stiti cine sunt acesti judecatori? Daca imi permiteti, o sa va reamintesc. Nu este un mare secret ca cei care invata, au invatat sau vor invata la facultatile de drept din Basarabia si Romania sint 90% fii si fiice de „bani gata”, care, de foarte multe ori, nu au prea reusit nimic in viata, fara a fi sustinuti de parinti si legaturile „de sus”. Juristii din RM nu fac nicidecum parte din categoria oamenilor saraci lipiti pamintului. Din pacate, la facultatile de drept din Basarabia calitatea juristului absolvent este invers proportionala cu marimea contului bancar al parintilor absolventului. Anume acesti judecatori au adus tara in starea in care se afla. Daca si-ar fi facut ei treaba, nu am fi avut coruptie la orice colt.
 
E adevarat ca in tarile civilizate, precum Germania, judecatorii au salarii mari. Da, domnule ministru, dar in Germania sistemul juridic este unul stabil si functionabil, iar salariile mari contribuie la mentinerea calitatii acestui sistem. Un judecator german nu isi permite sa ia mita; nu fiindca este neamt, dar deoarece luand mita si ulterior fiind descoperit, risca sa piarda totul: de la salariul foarte bun si pana la viitoarea pensie.
 
Basarabia, insa, are un sistem juridic complet instabil si practic nefuctionabil. In asa caz, marirea salariilor judecatorilor nu o sa duca la nimic, pentru ca judecatorii oricum o sa continue sa ia mita, deoarece ei stiu ca au pe cineva acolo sus, care nu ii va lasa sa „piarda totul”, chiar daca o sa incalce legea „de doua ori pe zi si o data seara”.
 
Sa nu ma intelegeti gresit, nu sunt de parere ca toti judecatorii din Basarabia sunt corupti si nu ar merita un salariu mare. Exista si judecatori cinstiti, care merita din plin o renumenrare buna, insa acestia sunt deseori impiedicati de sus sa-si faca treaba asa cum trebuie. Este foarte simplu sa aflati care judecatori sunt corupti si care nu. Va urcati in masina de serviciu si mergeti pe la portile lor. Casele cu 2-3 etaje nu pot fi construite din salarii de 3-5 mii de lei. Apropo, inca un argument ca 1500 $ pentru judecatorii corupti nu o sa-i faca mai putin corupti este si faptul ca chiar si cu un asa salariu nu poti intretine asa casoaie, deci ei vor fi nevoiti si in continuare sa ia mita.
 
Dle ministru, daca o sa implementati aceasta propunere neinspirata, atunci o sa va transformati din ministru al dreptatii in unul al nedreptatii, care aparati si favorizati o anumita categorie sociala, defavorizand marea majoritate a populatiei, care o duce cu mult mai greu decat „sarmanii” judecatori corupti si, uneori, poate chiar mediocri!
 
Ca sa nu credeti ca numai critic, dar nu dau si solutii pentru fenomenul de coruptie din justitia moldoveneasca, va sugerez una, care s-a dovedit a fi foarte eficienta. Poate stiti ce faceau grecii din Grecia antica cu functionarii corupti (Ostrakismos): ii suspendau din fuctie si ii fortau sa pararseasca pe o perioada de 10 ani orasul pe care il slujisera.
 
O sa mai avem noi oare „fericirea”, dle Ministru, sa ascultam povestile unei foste judecatoare sau judecator despre cum ea ingrijeste de batrinii italieni, sau cum el pune „plitka” la Moscova?
Autor: LaSer Blog
Sursa: invata-in.eu/lascom
31.01.2011 Opinii
5989
0

Comentarii 1

  • Darienko Tudor:

    LaSer, +100000000!

    31.01.2011 09:49