Sursa imagine: mediafax.ro

Judecătorii și femeile

Curtea Constituţională /CC/ a decis că femeile nu trebuie să lucreze 35 de ani pentru a beneficia de pensii. Curtea de asemenea a decis să păstreze garanţiile sociale de care beneficiează judecătorii.

Femeile nu vor mai trebui să lucreze 35 de ani pentru a avea dreptul la pensii de vîrstă. Curtea Constituţională a argumentat că, de vreme ce femeile ies la pensie la 57 de ani, în special cele care obţin studii superioare, unele din ele ar putea fi lipsite de acest drept.

CC a păstrat acordarea pensiilor anticipate şi a altor plăţi sociale judecătorilor, argumentînd că acestea reprezintă "o garanţie a eficienţei justiţiei". Anularea unor garanţii similare pentru procurori, de către Parlament, a fost recunoscută de CC drept constituţională.

Curtea a declarat constituţională şi micşorarea cuantumului pensiilor pentru funcţionari publici şi deputaţi de la 75% la 42% din salariul de funcţie.

Modificări în legislaţie prin înăsprirea condiţiilor de pensionare pentru unii angajaţi au fost efectuate de Parlament în mai 2010 şi iulie 2011, dar constituţionalitatea acestora a fost contestată la CC de către Curtea Supremă de Justiţie, doi parlamentar şi un ombudsman.

 

Autor: Moldpres
20.12.2011 Dreptul Tău
11688
0

Comentarii 0